Нивото на Дунав се покачва и при Свищов

6577
Нивото на Дунав се покачва и при Свищов

 Заради обилните валежи в Западна и Централна Европа, река Дунав край Свищов също покачва нивото си. Най-притеснени от прииждащата вода са жителите на село Вардим. Близо 20 къщи се намират на брега на реката и всеки път, когато нивото й се повиши, дворовете са наводнени. Причината е неукрепената дига край Свищов, съобщи БНТ.

Всеки път, когато вали обилен дъжд, жителите на селото се страхуват имотите им да не останат под вода.
"Проблемът е много голям! Преди 20 години тука, като стъпвах, земята беше тука - вижте сега камерата да покаже къде е брегът! Тука имахме овощни градини... Всяка година заминава", казва жител на селото.

АЕЦ "Козлодуй" с висока степен на сигурност при приливна вълна

Едновременното скъсване на хидровъзел „Железни врата" 1 и 2 в Сърбия и Румъния, придружено от продължителни проливни дъждове и с...

"Когато дойде водата, мазите, парното - всичко се пълни с вода. Като се повиши водата, брегът се събаря, растенията - всичко пада долу", споделя разтревожен гражданин.

Още миналата година от общината в Свищов изготвили проект за укрепването на дигата на реката. За осъществяването му са необходими 5 милиона, но институциите обаче не отпускат пари.
"Дали сме всичките си средства, изготвен е проект, трябва само финансиране и да бъде осъществен!", заяви Сенка Добрева, кмет на селото.

"Очаквахме лятото да стартира този проект за изпълнение. Но както обичайно се получава, ние бяхме излъгани", посочи Станислав Благов, кмет на община Свищов.
Жителите на село Вардим се надяват час по-скоро проблемът да бъде решен, за да се избегнат наводнения, ако нивото на реката достигне критичните граници.

 

Дунав се покачва

При Видин тази сутрин е измерено ниво на дунавските води от 506 сантиметра, предаде БНР, цитирано от БГНЕС. Покачването за последното ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com