Нотариалните камари на България и Германия заседават в Бургас

5939
Нотариалните камари на България и Германия заседават в Бургас

Министърът на правосъдието Диана Ковачева и председателят на НК на Република България Димитър Танев откриха в Бургас съвместен семинар на българската и немската нотариални камари.

Министърът се запозна с правната сигурност, която гарантира немският търговски регистър, където кражбата на фирми е непознато явление, предаде КРОСС. Тя се информира и за сигурността, която дава нотариалното удостоверяване на предварителните договори за недвижими имоти и тяхното обявяване в имотния регистър.

Уволниха шефа на бургаския арест

Началникът на ареста в Бургас е отстранен от длъжност. Срещу него започва дисциплинарно производство заради установени нарушения, съ...

В изказването си правосъдният министър подчерта, че сред приоритетите на Министерство на правосъдието е развитието на електронното правосъдие, като част от електронното управление. Като конкретни краткосрочни стъпки тя посочи разработването на сайт срещу имотни измами, върху чиито функционалности работят експерти от Агенция по вписвания. Уведомяването на всички заинтересувани лица чрез SMS срещу кражби на фирми е също част от мерките, които Министерството на правосъдието ще въведе до края на месец ноември т.г.

Председателят на НК Димитър Танев увери Ковачева в готовността на българските нотариуси да подкрепят усилията на правосъдното ведомство за създаването на сайт срещу измамите като предоставят безплатни правни консултации за чуждите граждани.

Сред дискутираните на семинара теми бяха още необходимите промени в Правилника за вписванията, които да касаят бързото и ефективно вписване на актове и правната сигурност на Имотния регистър. Директорът на НК на Кобленц Щефан Бреслер представи темата за ролята на нотариуса в областта на дружественото право в Германия. Нотариус Рихард Бок говори за европейските перспективи на нотариуса в дружественото право. Министър Ковачева бе придружена от зам.-министър Деница Вълкова и началника на кабинета си Катя Христова, както и от изп. директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев.

В Бургас бе подновено и споразумението за сътрудничество между НК на България и Бундеснотариалната камара на Германия. То бе подписано от председателя на НК на България нотариус Димитър Танев и зам.-председателя на Бундеснотариалната камара на Германия Рихард Бок.

Диана Ковачева - вчера, днес, а утре...

От вчера до днес направих справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и ...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com