Основават фондация на името на самозапалилия се Пламен

6795
Основават фондация на името на самозапалилия се Пламен

Утре (21 юни – б.р.) в 18:30 часа в Градската Художествена Галерия във Варна ще бъде отбелязано основаването на фондация "Пламен Горанов". Събитието ще бъде съпроводено от изложба на 9 от неговите вече публикувани фотографии, съобщават организаторите. Фондация "Пламен Горанов" е създадена през пролетта на 2013 година, с мисията да съхрани наследството на Пламен Горанов и да окуражи съзидателното у всички българи.

Подбраните за изложбата фотографии са срез на творческото присъствие на Пламен Горанов, провокиращо зрителя с хумор, гротеска и социално предизвикателство. Не бива обаче да мислим за Пламен единствено като за фотограф. Неговото творчество е обемно, фотографията е по-скоро начин да документира пространствените инсталации, които съгражда. Пламен създава един утопичен свят в който се сблъскват реалността - често неугледна и депресираща - и оптимизмът, присъщ на всички човеци. В творбите си той успява да събере желания и реалния свят на своите герои, сякаш за да им вдъхне увереността, че и върху канавата на мизерията, мечтите остават красиви, безплатни, достъпни. Пламен създава този утопичен свят с намерени (found art),а не специално създадени художествени материали. Това внимание към находката – умрял гълъб, стара ютия, използвана стирка - напомня за арте повера в най-кристалната му форма. Създаването на изкуство за него е не просто способ за себеизразяване, а необходимост на съществуването.

Почина самозапалилият се мъж от Смолян

Заради несъвместими с живота травми в ранния следобед днес почина пациентът от Смолян с 85% изгаряния, който се самозапали на 1 май, ...

Трагичната биография на Пламен Горанов го превърна в символ на цяло едно поколение. Непримиримостта му към социалното вероломство кулминира в акт, чиято изкупителна сила тепърва ще осъзнаваме. Втренчването в символната стойност обаче крие риска от схематизация. Обръщането към артистичния свят на Пламен е начинът да пазим плътността на присъствието му.

Както често се случва, неподправеният талант не се нуждае непременно от професионално художествено образование. Варненската художествена галерия винаги е била партньор, който не дели творците според формалния критерий "професионализъм"; селекцията на галерията остава безкомпромисна единствено към качеството на творбите и заявената в тях творческа позиция. Изложбата ще продължи до 10.07. 2013.

БГНЕС припомня, че 36-годишният Пламен Горанов от Варна се самозапали през февруари пред Община Варна в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техният кмет Кирил Йорданов и групировката ТИМ. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен. Той почина на националния ни празник - 3 март около 20 часа от полиорганна недостатъчност.

Пред сградата на общината в морската столица, където Пламен се самозапали граждани направиха грамада камъни. Купът с цветя от тогава не е намалял.

Самозапалилият се е с 85% изгаряния и опасност за живота

Мъжът, който се замозапали в Смолян, е с опасност за живота. Това съобщи пред "Фокус" - Пловдив доц. д-р Иван Трайков, завеждащ Клиника...

Пламен беше човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Пламен активно се включва в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Отчаян от положението, той се самозапали пред сградата на община Варна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com