Плевнелиев: В нашите ръце е продължението на делото на опълченците

9257
Плевнелиев: В нашите ръце е продължението на делото на опълченците

Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев в словото си по повод 136 години Шипченска епопея, съобщи Агенция „Фокус” .

„В нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, отбеляза държавният глава.

Малък вечен огън ще гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка

До два месеца ще бъде готов малък вечен огън, който да гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка. Това каза в интервю за Аг...

„Отбелязваме историческия подвиг и почитаме светлата памет на героите, извоювали свободата на нацията. Българските опълченски и всички воини, малки на брой, но исполини на дух, опазиха Шипка и така решиха изхода от Руско-Турската война.

Векове наред националното самосъзнание се пазеше във всеки български дом, подготвяха се духовните и политически водачи на нацията. Възраждането просия сред вековния мрак. Откриваха се училища, разпространяваха се книги, искрата на Паисий се разпростря.

Народът възпяваше своите хайдути, повярва пламенно в мисията на своите апостоли. Шипченската епопея бе пример за храброст и национален подем. Доблестта и подвигът на българските опълченци поставиха основата на новата българска държавност и нейната армия. Поклон пред смелите и достойни български, руски, финландски, румънски воини, които се пребориха България да е свободна”, посочи в словото си Росен Плевнелиев.

„Гордея се, че в последните две години успяхме да организираме Шипченските празненства като общонационални”, каза още президентът.

Найденов: Мотивите за ветото бяха изцяло политически

Мотивите на президента за вето върху ревизията на бюджета са напълно политически, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Според ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com