Полицията ни пречи, казват организаторите на доматените протести

9210
Полицията ни пречи, казват организаторите на доматените протести

Днес, 12 декември, от 16:30 часа пред Съдебната палата ще има нов "доматен" протест. Той е организиран от група граждани, които участваха в протеста на 24 ноември пред парламента.

За целта в Столичната община е внесено уведомително писмо. В писмото целта на митинга е определена по следния начин: "С присъствието си гражданите ще изразят своя протест срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. Участниците ще настояват за съдебна реформа в духа на препоръките направени в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България."

Вчера, 11 декември, Пламен Даракчиев, който е един от организаторите на протеста, беше извикан в СДВР и му беше връчен предупредителен протокол, който той отказа да подпише. Тъй като става дума за процедура за сплашване, възнамеряваме да сезираме прокуратурата за нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, каза Даракчиев. Ще се позовем на чл. 174а от закона, който предвижда наказателна отговорност за онзи, които с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи "провеждането на събрание или митинг", обясняват протестиращите.

На първо място протестиращите настояват за реформа из основи на Висшия съдебен съвет. Другото искане е децентрализация на прокуратурата и действащ главен обвинител. Третото, което властите трябва да гарантират според протестиращите, е гражданският контрол върху съдебната система.

На митинга ще говорят Стелиян Стойчев, Николай Колев – Босия, Чавдар Чернев – човекът, който гладува пред сградата на Висшия съдебен съвет заради протеста си срещу "Топлофикация - София", и други хора. Този път няма да се хвърлят домати, а ще се подреждат на стълбите пред Съдебната палата. В случай, че не бъдем чути, доматите ще полетят отново, заявяват организаторите на протеста Пламен Даракчиев, Стелиян Стойчев и Веселка Банова.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com