Полк. Райков: Уволняват ме, за да не падне главата на ръководството

14394

Един от уволнените служители на НСО – началникът на авангарда полк. Георги Райков, заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.

"Това уволнение за мен лично беше изненада. Очаквах дисциплинарно наказание, но не толкова крайно", каза полк. Райков. Медиите видяха полковника на излизане от пресконференцията на НСО. Той бе пред сградата на службата. Полковникът бе този, който освен всичко друго и предпазваше Октай Енимехмедов от ударите на делегатите след нападението. Полк. Райков се е отървал с натъртвания.

Той обясни, че е дошъл именно заради заповедта за уволнението му. Причината е да изчистя своето име, което в този акт е определено опетнено, посочи полк. Райков. Той изтъкна един изключително важен детайл, поради който той ще търси своите права по законов ред. "Това, че бяха допуснати от страна на ръководството недостатъчно мерки, които предварително бяха изисквани от мен. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано", каза той.

Мерките полк. Райков е изискал два дни преди конференцията на ДПС. Знаеше се, че г-н Доган ще сдава поста си, имаше 1500 делегати в залата, но такъв отказ ми беше направен, подчерта Райков и обясни, че в момента съжалява, че е изискал тези мерки по устен път, а не писмено, защото такава била практиката в службата. "Разговорите се водят между ръководители и началника на службата и съответно в този ред доказателства няма. Ще се търси законовият начин за уреждане на въпроса, но има достатъчно свидетели, които съм убеден, че ако са доблестни, ще свидетелстват", каза още той.

"След атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели. Аз не смятам, че това e редно и правилният подход. Търсеше се бързо развитие на ситуацията, за да има някой виновен, за да бъде общественото мнение захранено с някаква жертва. Ние не сме правилната жертва. Ще обжалвам в 14-дневния срок по закон", каза полк. Райков.

Той лично не чувства вина за случилото се и обясни, че няма безгрешни хора в службите. "За да не падне на ръководството главата", това е неговото обяснение за уволнението му.

Ахмед Доган е охраняван от службата от 10 години. Колкото до това, че все пак Октай бе пропуснат и стигна до лидера на ДПС, той обясни: "Тук е вината на фирма "Крон", която трябваше да осъществява пропускателния режим, съвместно със служители от ДПС. Нашата служба не е имала пропускателна роля в такъв смисъл", каза той и след това обясни, че в залата е имало 1500 делегати и непрестанно движение и това движение се констатира като съвсем нормално и естествено.

"Друг е въпросът защо бе допуснато толкова близо и толкова бързо да реагира той. Това, разбира се, е в компетентността на личната охрана, които са най-близкия кръг до г-н Доган. За съжаление, само един от колегите, доколкото разбирам, ще бъде наказан по подобен начин. Много други виновни ще останат ненаказани с тежестта, с която, за съжаление, съм наказан аз", каза той и уточни, че те са над него.

Редактор: Е. Гигова

Двама от НСО са уволнени заради инцидента с Ахмед Доган

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са наказани с дисциплинарни уволнения заради инцидента с Ахмед Доган. Това каза ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com