Последно сбогом с "щуреца" Петър Гюзелев

12328
Последно сбогом с "щуреца" Петър Гюзелев

На 28 април си вземаме последно сбогом с "щуреца" Петър Гюзелев. Роднини, близки, приятели и почитатели ще се поклонят пред китариста на легендарната група "Щурците" в Столичната библиотека на площад "Славейков". Поклонението ще започне в 10:30 часа, съобщава БГНЕС.

Гюзелев издъхна в дома си на 25 април след тежка борба с рака. "Петър Гюзелев е образец за рокендрол дисциплина, човек, който не се поддаде на изкушенията на други видове музика, приятел", каза пред БГНЕС Васил Георгиев - Васко Кръпката. "Петър Гюзелев имаше нови песни, които за съжаление не успяха да видят бял свят, но се надявам, че сега ще бъдат повече пропагандирани и ще бъдат пускани по радиата, защото в крайна сметка за човек като Петър Гюзелев музиката е най-важното. Това са авторски песни за китарата, за любовта, за музиката, за рокендрола", разказа още той.

Утре се прощаваме с Петър Гюзелев

На 28 април си вземаме последно сбогом с "щуреца" Петър Гюзелев. Роднини, близки, приятели и почитатели ще се поклонят пред китарис...

"Надявам се, че той сега е в райския оркестър с Джими Хендрикс, Джанес Джоплин, Георги Минчев и други и там свирят рокендрол", каза Кръпката след тъжната вест.

БГНЕС припомня, че преди шест години музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка. През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот. Независимо от тежката диагноза, големият музикант продължаваше да работи, имаше подкрепата на приятелите си и на цялата музикантска общност.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основател на групите "Сините звезди" и "Слънчевите братя". Той е автор на музиката и аранжимента на редица песни на "Щурците", сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм", "Кралят рок" и много други. През 1993 година започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група "Стари муцуни", в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от "Щурците", Иван Лечев-китарист от "ФСБ" , Ивайло Крайчовски-басист от "ФСБ". През 1994 година излиза албума на групата "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като "Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на Петър Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР, една, от които е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. Той, заедно с "Щурците", е сред най-обичаните в България музиканти от поколения.

Васко Кръпката: Гюзелев сега свири рокендрол в райския оркестър

Петър Гюзелев е образец за рокендрол дисциплина, човек, който не се поддаде на изкушенията на други видове музика, приятел, призна пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com