Райков: С Израел ни свързва силно спасяването на евреите

5252
Райков: С Израел ни свързва силно спасяването на евреите

На срещата си днес с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, премиерът и министър на външните работи Марин Райков заяви, че България и Израел имат много общи интереси във всички сфери. Това съобщиха от МВнР.

Българският министър-председател открои историческите корени на силните и трайни българо-израелски отношения. "Дълбоко ни свързва един от най-значимите факти от нашата история – спасяването на българските евреи през Втората световна война. Българският народ показа на всички останали, че геноцидът срещу еврейския народ не е бил неизбежен и спасението е било постижимо", подчерта Марин Райков. Той се спря и на развитието на икономическите отношения между двете страни, привличането в България на израелски инвестиции в индустрията и технологиите, нарастването на броя на израелски туристи, сътрудничество в областта на земеделието и производството на храни, здравеопазването и други теми от общ интерес. "България изгражда съвременен технологичен парк и ние ще предложим на водещи израелски компании от високотехнологичния сектор да инвестират в този парк", посочи Марин Райков.

Комерсант: "Южен поток" се сблъска със служебния премиер

Проектът за газопровод "Южен поток" отново се сблъска с проблеми в България. Служебното правителство на страната възнамерява да прера...

Посланик Камиса Раз изтъкна много добрия диалог с българските институции, както и развитието на отношенията между двете страни. Той подчерта високия професионализъм и готовност за съвместна работа на министрите от служебното правителство. Посланик Раз посочи и големия потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за израелски инвестиции и опит в тази сфера.

Двамата обсъдиха ситуацията в Близкия изток и по-конкретно в Сирия. "Силно сме разтревожени от ставащото в Сирия и от размера на хуманитарната катастрофа в страната", заяви премиерът и министър на външните работи. Той изтъкна българската позиция за постигане на траен мир и стабилност в целия регион. "България е приятел и на арабските народи и на израелския народ и ние искаме да видим в този регион хората да живеят в мир и сигурност", допълни Марин Райков. "Ние продължаваме с разследването на терористичния атентат в Бургас и ще предоставим всички доказателства на нашите партньори и съюзници от ЕС и НАТО", заяви българският министър-председател и министър на външните работи.

Райков подчерта значението на проекта "Южен поток" за България и за целия регион. "За българската страна газопроводът "Южен поток" е важен енергиен проект. Ние подхождаме изключително отговорно към подготовката за неговата реализация. По тази причина аз натоварих министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев съвместно с руската страна да обменят информация по някои детайли от проекта", изтъкна премиерът. Той очерта приоритетите на България по отношение изграждането на газопровода. "Ние ще отстояваме строителството на газопровода да бъде цялостно и да обхваща цялото проектиране и изграждане на трасето на територията на България, ще държим на паритет при наемането на персонал и прозрачност при избора на финансова институция, както и на спазване на българското и европейското законодателство в сферата на обществените поръчки ", допълни българският премиер.

Посланик Исаков подчерта значението на проекта за Руската федерация и заяви готовност за разговори по всички детайли от реализацията на "Южен поток".

Райков: Българските паметници в Македония доказват общата история

Паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно. Това каза мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com