Роми пируват за празника "Пача"

4929

Над 3 хиляди роми се събраха на поляната между мъглижките села Тулово и Ягода, за да отбележат празника "Пача", съобщи БГНЕС.

Традиционно той се провежда в деня след Гергьовден, като в него се включват роми от цяла старозагорска област. Според традицията, освен, че ромските фамилии се събират, се приготвя остатъкът от агнешкото, опечено на Гергьовден. За след Гергьовден се оставят агнешките глави и дреболии, с които се обядва за здравето на цялото семейство и за берекет на къщата. На поляната не липсваха обаче и прясна скара и студена бира.

Основна част по време на празника е провеждането на така наречените пазарлъци или трампи. Тогава ромите се пазарят да купят нов кон или да продадат стария. Празникът продължава цяло денонощие, като спонтанно и отново след пазарлъци кой кон е по-бърз се провеждат и надбягвания с двуколки.

"Дошъл съм да си търся кон, но е много скъп и затова си търся жена. Някоя добра жена, която да живее с мен", пошегува се един от участниците в пазарлъците. Някои от участниците в своеобразния пазарлък за конете и всякакви принадлежности, свързани с тяхната поддръжка, се спазариха пред камерите на медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com