Сделките с черни и цветни метали - безкасови

8201
Сделките с черни и цветни метали - безкасови
Физическите лица ще могат да предават отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произход и безвъзмездно

Всички разплащания по сделки с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършват по безкасов път. Това реши парламентарната комисия по околна среда, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от комисията приеха окончателно на второ четене текста на чл. 38, ал. 4 от предложения от Министерски съвет законопроект за управление на отпадъците, който е свързан именно с безкасовото разплащане, въпреки че имаше различни предложения за сумата, над която да се извършват безкасови плащания.

Този текст предизвика и дълги дискусии в комисията. Депутатът Петър Курумбашев дори реши да припомни на колегите си, че именно по време на сухия режим в САЩ, печалбите на производителите на спиртни напитки са най-големи. "С този текст ще създадем и фирми в черния сектор. Въвеждайки изключително тежки ограничения, имаме риска да разцепим бизнеса на изцяло бял и изцяло черен", заяви Курумбашев. "Сега има хора, които нямат лични карти, а вие искате от тях да имат кредитни карти", обърна се той към членовете на комисията.

Синият депутат Лъчезар Тошев се обяви категорично "за" строгия режим на плащане. "Много по-трудно се контролира безкасово плащане, отколкото касово плащане. По-добре е да имаме строг режим първоначално и след това се надяваме нещата в България да се променят", смята той. Сходно е и мнението на депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, който заяви, че обществеността не може повече да търпи да се крадат и предават кабели и съоръжения, и е време да се предприемат крути мерки.

Депутатите решиха, че предаването на кабели и електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи и части от подвижния железопътен състав, железния път, всякакви елементи и части от пътната инфраструктура, като пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или воднонапоителни системи и съоръжения, както и на металосъдържащи паметници да се извършва само при наличие на сертификат за произход. 

Физическите лица ще могат да предават отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произход, като ще трябва да правят това безвъзмездно и само на специални площадки или чрез кампании, организирани от кметовете на общините.

Лицата, извършващи дейности с черни и цветни метали пък ще са длъжни да осигурят на всяка площадка 24-часово видео наблюдение в едномесечен срок от получаване на разрешението и да съхраняват записите в продължение на една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com