Щастие в МОСВ: имало малко документи за подписване

7844

"Аз съм щастлив министър, защото в министерството се подписват малко документи, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по повод представянето на екипа си," съобщи БГНЕС.

Отвореният ден на министерството днес като идея се появи съвсем спонтанно, целта е да се знае с какво се занимава МОСВ, това не е пиар упражнение, увери Попов. В момента работим по план за споразумение за евросредства за следващите 7 г. на стойност около 8 млрд. лв., отбеляза Попов. Обсъждат се при нас и някои актуални казуси - Пирин, случаят Ропотамо и други подобни. Отворени сме за тези въпроси за последните становища.

Но ни се иска да покажем цялостната работа на министерството, което има изключително широко покритие - от биоразнообразието през шума до енергетиката и климатичните промени. Занимаваме се и с множество международни въпроси, тъй като екологичните проблеми са трансгранични, посочи Попов. Той посочи до себе си зам.-министър Евдокия Манева, която остава на поста си. Малина Крумова е моето ново назначение като зам.-министър, тя досега е работила в дирекцията за кохезионна политика за околната среда, съобщи министърът.

Обръчите от фирми и мафията - оставете ги на онези медии, които нямат друга работа, отговори Попов на въпрос на журналист, който подкани министъра да говори по темата. Тезата на Попов бе, че без конкретни факти не може да коментира.

Казах много пъти - за Пирин основното ми желание е да съберем различните страни, които имат интереси и да говорим с тях, отговори Попов на въпрос на друга медия. Този казус е сложен и тепърва ще се решава, но целта е развитието на устойчив зимен туризъм, допълни той. Попов заяви, че ще се публикува концесионният договор, но не зае страна дали концесионерът ползва повече територия, отколкото е записано в договора. Ако бъде доказано нарушение на този документ, то ще бъде санкционирано.

Попов напомни, че скоро ще заработи обществен съвет към министерството и в него трябва да има структурирано представителство. Задачата не е толкова сложна, според него, тъй като в сектора има консолидирани граждански организации и даде за пример коалицията за климата. Предишният министър Нона Караджова е подписала протокол за план за управление на Пирин, за който трябва да се произнесе МС и ако това не стане процесът спира до изясняване на ситуацията, обясни Евдокия Манева.

Аз съм щастлив министър, защото в министерството се подписват малко документи, а това че Караджова е подписала нещо не е с особена сила, защото има междинни фази, те не са окончателни, подкрепи я Попов. Това, което ни липсва не е има ли подпис няма ли, а стратегия за развитие на зимния туризъм, подчерта той. За случая с резервата Ропотамо прекратяването на договора за ремонт трябва да се направи така, да се вземат пред вид нарушенията, за да няма последствия за министерството, подчерта Евдокия Манева. Тя допълни, че наемателят на обекта е започнал по-голяма реконструкция от позволената, не е оказан и достатъчен контрол на строителството.

Думата усвояване на еврофондовете е много вредна, подкрепи новия зам.-министър Малина Крумова ръководителят на министерството. Тезата им е чрез тях да се постигне растеж и задвижване на икономиката.

Биволъ: Ударно строят на Ропотамо, МОСВ мълчи

Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват. Строежът няма никакви ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com