Ще има оперативна програма за наука и образование от 2014 г.

8265
Ще има оперативна програма за наука и образование от 2014 г.

Днес - 9 януари - в рамките на първото си заседание за тази година, кабинетът ще вземе решение към списъка с оперативни програми за следващия програмен период 2014-2020 г. да бъде включена още една – за наука и образование за интелигентен растеж, съобщи БГНЕС.

Водещо ведомство по нея ще бъде Министерството на образованието, младежта и науката. Основната цел на новата оперативна програма е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието. С реализирането й конкретни резултати се очакват в рамките на пет приоритета – на научните изследвания и технологичното развитие, на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост, образованието като фактор за социално приобщаване, образованието и ученето през целия живот, подобряване на образователната инфраструктура.

Правителството ще одобри приемането на обемите и цените на медицинската помощ по Закона за здравното осигуряване за 2013 г. Предлаганите обеми и цени обхващат също и видовете дейности, които по силата на Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. преминават за финансиране от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Такива са дейностите по асистирана репродукция, интензивно лечение, комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психични заболявания, нуклеарно-медицински компютър - томографски образни изследвания и др. В постановлението са включени и всички нови дейности, с които беше разширен пакетът за задължително здравноосигурените лица.

Министерски съвет ще одобри стартирането на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1-23 Света Марина" (1,612 кв. км), разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Разрешението ще бъде за срок от 5 години, като целта е чрез нови геоложки концепции и технологии да се изберат подходящи обекти за търсено сондиране. С друго решение с 36 месеца беше удължен срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в площта "Блок 1-4 Каварна". В този период титулярът на разрешението – "Проучване и добив на нефт и газ" АД, ще направи оценка на регистрираното геоложко откритие чрез прокарване на допълнителни сондажи. За изпълнение на работната програма се очаква да бъдат инвестирани до  3 320 000  евро.

Правителството ще осигури 10 млн. лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението през 2013 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство. По-голямата част от тях са довършителни дейности по вече реализирани през 2012 г. проекти – за осигуряването на допълнителен хардуер и софтуер за главния и резервния компютърно-комуникационен център, по обработката на потоци от данни и документи, свързани с обекти на ШИС, по изграждането на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция и др. Новите мерки са две – осигуряване на логистичната поддръжка на хеликоптери AW 109 E и AW 139, както и поддръжката на интегрираната система "Синя граница". Дейностите ще бъдат осъществени от МВР и областните управители на Хасково, Русе и Бургас.

Правителството ще даде зелена светлина на още една ВЕЦ по течението на Искър. На заседанието си кабинетът ще учреди възмездно безсрочно право на строеж в полза на дружеството с ограничена отговорност "Царевец" върху имот – публична държавна собственост, за първия етап от строителството на малка ВЕЦ на р. Искър. Теренът от почти 2 дка се намира в землището на с. Ослен Криводол, община Мездра. Предвижда се на него да бъде изградена нисконапорна деривационна централа върху течащи води, състояща се от преливник (преграден яз), водовземно съоръжение и рибен проход, утайник, горен деривационен канал, сграда на МВЕЦ, долна вада, оградна и предпазна дига.

Правителството ще определи "Пристанищен терминал Русе-запад" ДЗЗД за концесионер на пристанищен терминал "Русе-запад". Офертата отговаря на изискванията на Закона за концесиите, на Правилника за прилагането му, както и на посочените в документацията за участие критерии.За 35-годишния срок на концесията обединението се е ангажирало да инвестира 12 222 000 лв. в развитие на инфраструктурата, съоръженията и предоставяната услуга, като не по-малко от 5 885 000 лв. ще бъдат вложени през първите шест години. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане е 120 000 лв. без ДДС, а очакваният средногодишен товарооборот в първите шест години от концесията ще бъде 176 445 тона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com