Спасиха 3-месечно бебе след грешка на фармацевт

10585
Спасиха 3-месечно бебе след грешка на фармацевт

Грешка на фармацевт едва не доведе до смъртта на тримесечно бебе в Кюстендил.

В аптеката предозирали десет пъти предписания сироп за кашлица. Детето получило тежка интоксикация и било закарано спешно в "Пирогов", където било спасено. Родителите ще заведат дело в съда срещу недопустимата грешка на фармацевтката.

Майката на 3-месечното бебе разказа, че когато синът й настинал, тя го завела на лекар. Педиатърът изписал антибиотик и сироп, но в аптеката тотално объркали дозировката и на двете лекарства, предаде БГНЕС.

"Вместо 1,5 мл. тя ми е изписала 15 мл. през осем часа. Даже ми обясни и как се пие. На антибиотика също е объркала", каза майката на бебето Елена Георгиева. Майката обърнала внимание на разминаването в рецептата и написаното от фармацевтката случайно, малко след като дала от сиропа на детето си. Веднага потърсила лекарска помощ.

"Започнаха да му следят пулса. Той достигаше 220-226. Дете на три месеца. Пулсът не можа да му се стабилизира. Беше критичен, дори след два часа, и ни транспортираха директно до "Пирогов", със системите, с всичко. В "Пирогов" ни поеха и след около 4-5 часа положението вече беше стабилизирано и детенцето, благодаря на Господ, започна да се възстановява", разказа майката.

От аптеката в Кюстендил обяснили на родителите, че е трябвало да прочетат листовката. "Защо аз трябва да чета листовка?! Нали там има фармацевти, които учат и са с висше образование, за да ни помагат и да са компетентни, точно затова, те да знаят какво ни дават и как го дават", казва майката. От аптеката казаха още, че съжаляват за случая и допълниха, че виновната фармацевтка ще бъде наказана.

Управителката на аптеката Антоанета Тодорова заяви, че в момента тече вътрешна проверка по случая. Магистър-фармацевтът е освободен от работа - в отпуск е, докато приключи проверката. От Фармацевтичната колегия в града казаха, че причина за случилото се е либералният режим, при който работят аптеките. Очаква се до края на седмицата да бъде решено и какво ще бъде наказанието за сгрешилата фармацевтка. Информацията е на БНТ.

Редактор: Десислава Симова

5 двойки близнаци проплакаха за денонощие в София

Бум на близнаците, отбелязаха в столичната АГ болница "Света София", след като само за последното денонощие в специализираното лечебно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com