Станишев: "Белене" е най-евтината от всички централи, които се правят

6722
Станишев: "Белене" е най-евтината от всички централи, които се правят

"Ясно е, че не може да има коалиция между БСП и ГЕРБ. Ние сме антагонисти", заяви по бТВ лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

"ГЕРБ губят почва, затова се държат панически, агресивно, категоричен е лидерът на социалистите. "Бъдещото правителство е функция на това от какво се нуждае страната – възстановяване на нормална демократична държавност, активно участие на държавата в икономиката, подкрепа и защита на малкия и среден бизнес и възстановяване на социалната държава", каза Сергей Станишев.

Според него, референдумът не е безсмислен. "Това е първият референдум за 23 години демокрация. За първи път 770 хиляди българи накараха държавата да има референдум. Това е най-гражданската проява за 23 години демокрация. Над 20% участие означава конкретен резултат от референдума", каза лидерът на БСП и добави, че след като премиерът Борисов защитаваше "Белене", смени си позицията, сега гражданите ще принудят властта отново да разглежда този въпрос. Ние като партия ще се съобразим и ще уважим мнението на българските граждани на референдума, заяви той.

Станишев е категоричен, че това не може да се интерпретира като пряк резултат за изборите. Ще бъде ясна индикация, след като почти 1 година ГЕРБ заблуждава, Борисов каза "не, не и не", какво мислят хората, смята той. Ядрената енергетика остана последният високотехнологичен отрасъл в България, посочи лидерът на социалистите.

За проекта "Белене" Станишев посочи, че се внушават много заблуди. Той припомни, че преди година и половина в едно предаване премиерът Бойко Борисов много яростно защитаваше "Белене". Той не даде никакво обяснение защо си промени позицията, заяви Станишев. Според него, има две обяснения – "или външен и геополитически натиск, или интереси на други видове производители".

Водил съм разговори с ръководителя на RWE и в нито един момент той не е споменавал подобна цена, заяви той по повод лансираната от управляващите чрез документи версия за цената на проекта.

Твърде много станаха опроверженията на г-н Борисов и неговото управление, каза Станишев и припомни, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер категорично опроверга твърденията на ГЕРБ, че те са против "Белене" и за "Козлодуй". За да се започне с "Козлодуй" до нивото на "Белене" в момента, са необходими 8 години минимум, заяви червеният лидер.

ГЕРБ хвърлят прах в очите на хората и ги заблуждават, каза Станишев и припомни, че вчера последва опровержение и от "Росатом", в което се посочва, че окончателна цена за всички работи по проекта "Белене" е 6,3 милиарда евро. Те го казаха по искане на г-н Борисов през 2010 г. ноември месец, каза лидерът на БСП. Тази цена, според него, е завишена, тъй като подходът на Борисов е бил: "Кажете ми колко струва". Това не са нормални преговори, каза Станишев. "Нищо не е отстоял г-н Борисов. Все едно отива на пазар и казва: "Дайте ми две кила домати, а колко струва", вместо обратното, заяви Станишев. Това не са нормални преговори, повтори той. "Много се спекулира. В това число и премиерът си позволява да казва неистини, да не кажа лъжи. Той казва, че 22 милиарда ще трябва да дадем и няма да има пари за пенсии. Това е пълна лъжа и "Росатом" вчера го опроверга отново", каза лидерът на БСП.

Не ме замервайте с документи, разсъждавайте логически, обясни той и добави, че не е видял документа, който управляващите "намериха в кашон". "Това е лъжлива теза и ГЕРБ доказват, че постоянно заблуждават и лъжат хората. Няма смисъл да се замеряме с документи", каза Станишев. "Това, което правят за "Южен поток", е същото, което през 2010 г. предложи руската страна за "Белене". Само че "Южен поток" е една тръба", добави той.

"Росатом" казват много ясно, че г-н Борисов е знаел каква е цената на "Белене", каза той. От всички проекти за атомни централи, които се правят в момента, "Белене" е най-евтината, добави червеният лидер. Станишев е категоричен, че АДФИ в момента работи като политически орган на ГЕРБ. "И досега не са давани пари от бюджета. Абсолютна заблуда и съм потресен, че овластени хора вкарват такива заблуди и манипулации", каза лидерът на социалистите.

Той обясни, че началната цена на проекта е 4 милиарда евро. "В споразумението е записано, че ще има оскъпяване, съобразно инфлацията. Инфлацията от 2006 г. досега е известна, съберете ги и се получава реалната цена от около 5,2 милиарда евро", каза той. Това не е проект, който да взема пари от бюджета и от данъкоплатците, посочи още веднъж Сергей Станишев и обясни, че той ще се възстановява на база на приходи. Защо по единия случай правителството на г-н Борисов казва "да", попита той и обясни, че британски експерти твърдят, че по "Южен поток" българската част може да достигне 4-5 милиарда евро.

Редактор: Е. Гигова

RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

Кореспонденция от 2008 и 2009 г. между Националната енергийна компания, германската компания RWE и тогавашния министър на икономиката П...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com