Той излезе с пистолет, те го пребиха с крака и юмруци

23813
Той излезе с пистолет, те го пребиха с крака и юмруци

Социалнатата мрежа гръмна, след като в ефир видяхме политици, хора, наричащи себе си стожери на обществото, как пребиват падналия на земята Октай Енимехмедов. Естествено, в подобна ситуация човек реагира първосигнално – реагира и действа с юмруци и крака. Вероятно всички ние ще искаме да се защитим от нападение именно по този начин. Но когато те дават по телевизията, когато до теб стои НСО, което оставя спокойно в национален ефир да се излъчи един побой (че дори и да участва в него)... тогава нещата стават други, различни. Защото тези хора говорят с високопарни слова и заучени фрази за „диалог с народа”. А от народа е и същия Октай Енимехмедов. Вярно, неговите изразни средства също не бяха подходящи, но той не счупи носа на Ахмед Доган например. Но не получи същото „внимание”.

Чрез bTV ви предлагаме кратък преглед на главните действащи лица в побоя над Енимехмедов.

Сокола на мушка заради ревност

Октай, който извади пистолет срещу Доган, е имал гадже в централата на ДПС. Това разкри в Бургас вторият му баща Атанас, който пък е си...

Пръв на заплахата срещу Ахмед Доган реагира Мустафа Карадайъ. Интересното е, че секретаря на партията седи в най-далечния край на трибуната с официалните лица. Той обаче не се включва във физическата саморазправа.

Той е на 42 години и работи в централата на ДПС от 1996 година. Първо като редови служител, после като младежки лидер. Всъщност, той е учредител и първи председател на младежкото ДПС, чийто член е бил и нападателят Октай Енимехмедов. В ДПС в момента Карадайъ е считан за герой и спасител на почетния председател Доган.

Освен Карадайъ, който не се включва в саморазправата с нападателя обаче, в последвалото меле има много познати и непознати лица. Кои са те?

Прави впечатление присъствието на доста от най-високопоставените кадри на ДПС. Те обаче не участват в побоя с ясното съзнание, че ги снимат десетки камери, а се опитват да разтърват участниците. Това са Лютви Местан, Христо Бисеров, Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай. Аталай пък е човекът, който успява да запази основното веществено доказателство - пистолетът, като го държи между краката си през цялото време.

Цветанов: Видяхме сериозно насилие

"Това е изключително неприятен инцидент. Осъждаме тази постъпка, но също така трябва да осъдим и постъпката впоследствие спрямо едно ли...

В боя обаче участват куп неизвестни делегати от провинцията, някои от които си пробиват път през залата, за да стигнат до Енимехмедов. Там е кметът на търговищкото село Антоново - Танер Али, както и общинският съветник от Пловдив Джамисет Джафер. Двамата са особено активни с десните си крака. В боя участват и охранителите на Доган, които се включват в обезвреждането му малко късно - далеч след като партийния елит сам го е повалил на земята.

И докато повечето хора са върху нападателя и участват в мелето, много малка част от присъстващите на сцената се заемат със самия Доган. Първи към него се връщат пресаташето Велислава Кръстева, последвана от Лютви Местан, Джевдет Чакъров и един човек от НСО.

Цялата случка от тръгването на Енимехмедов от мястото му до повалянето му отнема около 25 секунди. След него на сцената остават само шал и ръкавица.

Два дни след покушението и след първоначалният категоричен отказ на прокуратурата да разследва биячите с аргумента, че това са „нужните щети в подобна ситуация” (думи на градския прокурор на София Николай Кокинов, бел. ред.), зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза пред БНР, че държавното обвинение ще им търси наказателна отговорност.

Борислав Сарафов: Има основания да се търси отговорност на хората, нанесли побой над Енимехмедов

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на 25-годишния нападател на Ахмед Доган най-вероятно утре по обяд. “Това ще го напра...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com