Три варианта за нови изтребители за българските ВВС

22912
Три варианта за нови изтребители за българските ВВС

Три са вариантите за обновяване на бойната ни авиация с нови изтребители. Това заяви командващият българските военновъздушни сили генерал Константин Попов.

Вариантите са разработени от екип на български специалисти и бяха представени по време на специализирана дискусия. Те са следните - нов модел от Швеция, употребяван "Юрофайтър" от Италия или втора ръка F-16 от Португалия. Именно информация за последния вариант се появи в началото на този месец, като тогава се заговори, че цената е много солена.

Хилари ни подарява употребявани изтребители F-16

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще дойде на 5 февруари в София с официална оферта към българското правителство - да вземе от ...

Ръководителят на проектния екип ген. Румен Радев уточни, че това не затваря вратите пред останалите страни и кандидати. Министерство на отбраната се фокусира основно върху тези три, но не изключваме всички останали. Най-добре да вземем нови самолети с цялата тази планина - въоръжение, оборудване, системи за пълен анализ и т.н., може да стане и чудо. Но искаме да бъдем в същото време реалисти. Фокусираме вниманието си там, където се покриват всичките наши изисквания и където цената би могла да бъде приемлива за нас. Това е 700 милиона лева, обясни ген. Радев.

Най-скъпият проект за придобиване на изтребител трябва да осигури необходимата на военновъзушните ни сили съвместимост с модерната бойна авиация - но ако бъде реализиран. Този критерий беше подчертан от командващия ВВС генерал Константин Попов, предаде БНР.

Необходимостта от нов тип боен самолет е безусловна, за да можем ние да имаме съвременна бойна авиация и военновъздушни сили, която да отговаря на изискванията на съвременната динамична среда за сигурност. Реализацията на проекта е неотложна, защото иначе ще струва значително много по-скъпо и ще изисква значително много повече време, посочи ген. Попов.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com