15 нови случая на заразени с трихинелоза в Бургаско през декември

5192
15 нови случая на заразени с трихинелоза в Бургаско през декември
Снимка: Getty Images / Guliver

15 нови случая на заразени с трихинелоза са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година. През 2017 г. заболелите в страната са общо 55.

В ЕС България заема едно от водещите места по заболеваемост от трихинелоза (след Полша и Румъния). Тревожните данни съобщиха от Министерството на здравеопазването. По тази причина, с оглед активния ловен сезон, за предотвратяване на заболявания от трихинелоза Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине.

Трихинелоза пламна в Бургаско

Трихинелоза прати петима души в бургаската болница. Сред заразените е и собственик на нелегална свинеферма в Карнобат. Той е бил приет ...

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.

Трихинелоза по прасета в Смолянско, събират заразеното месо

Две проби от диви прасета са дали положителен резултат за трихинелоза. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com