Бургас спестява над 200 000 лв. годишно с нова система за енергийна ефективност

1019
Бургас спестява над 200 000 лв. годишно с нова система за енергийна ефективност
Снимка: Actualno.com

С нова система за енергийна ефективност Община Бургас ще спестява над 200 000 лева годишно.

Това стана ясно на заключителна пресконференция по проект „Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в Бургас, ж.к. "Меден рудник“, предаде „Фокус“. На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева и инж. Юлия Димитрова, ръководител на проекта.

Областна администрация Бургас за първи път ще изпълнява проект за близо 1 милион лева

Областният управител Вълчо Чолаков подписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването на канала свързващ езерото ...

Димитрова обясни, че през 2009 година общината се присъединява към инициативата „Споразумение на кметовете“, където е трябвало да се вземат решения за постигането на целите за намаляването на въглеродните емисии с 20% до 2020 година. През 2011 година Общинският съвет - Бургас приема стратегия за устойчиво енергийно развитие, като в Плана за действие е трябвало да се въведат мерки за енергийна ефективност. През 2014 година ЕК започва нова инициатива, като общината подписва договор за участие.

Първият проект по тази инициатива е „Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. "Меден рудник“. По него са подобрени мерките за енергийна ефективност в училищата „Петко Росен“ и „Елин Пелин“ и ДГ „Морска звезда“. Подменен е старият котел в Районната централа в к-с „Меден рудник“, като новият е с най-голяма мощност (за котел на пелети) по цялото Черноморие. Допълнителната дейност е изграждане на изцяло нова отоплителна система в ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Ветрен“. Двата етапа са финансирани с около 1 млн. лева. С новата система се спестяват над 200 хил. лева годишно. Общият брой на потребителите са около 2300 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас