Човешката намеса винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства

3618
Човешката намеса винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства

Опазването на пчелните семейства е проблем и той ще си остане винаги такъв, това е едно създание, без което не можем. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Бургас Ботьо Ботев, председател на Областния пчеларски съюз в Бургас. „ Страничните влияния, и то преди всичко човешката намеса, винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства. Основното в пчеларството, това е да можем да създадем достатъчен брой пчелни семейства, които да приемат това, което природата дава. Но когато ги тровим някой път, реколтата, резултатите са слаби“, допълни Ботев.

По думите му, селското стопанство винаги се е субсидирало от държавата, отпускат се и средства от Европейските програми, но се допускат много сериозни грешки от контролиращите органи, а това от своя страна оказва сериозно влияние върху развитието на пчеларският бизнес и добива на мед. „Страничните влияния, и то преди всичко човешката намеса, винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства“, допълни той.

Пчели срещу слонове – най-ефективното оръжие

Слоновете, потъпкващи посевите, са бедствие за селското стопанство на Тайланд. Мощните животни отнасят дори електрическите огради, но к...

Пчеларят информира, че от агрономическа гледна точка годината е била добра, макар и суха, и съобщи, че най-добра е била реколтата в Страндажанския район. Той допълни, че сезонът оказва влияние на медодобива в различните райони. „Цветята се влияят от температурата на въздуха. Средната дневна температура трябва да бъда над 22 градуса, защото тогава почти всички цветя отделят сладък сок. Ние се влияем от температурата на морето и първата паша- цъфтежи на дървета. Те не отделят за мед толкова сладък сок, защото няма такава температура, но те пък отделят цветен прашец“, обясни Ботев. По неговите думи, изкупната цена на меда в момента е около 5,50 лв., което е задоволително, в сравнение с предходни години, когато цената е била едва 2 лв.

Според Ботев, българите не консумират достатъчно количество мед. Голяма част от добивът на мед отива за международния пазар. Той се използва като подобрител, тъй като ботаническото разнообразие, което съществува в България, не се среща на никое друго място. „Предимно мед се изнася за Германия, знам колеги, които изнасят и за Австрия, и Франция, и за Англия. Нашият мед е търсен. За голямо съжаление ние изнасяме мед, но като полуфабрикат, на международния пазар мед с български етикет няма“, допълни председателят на Областния пчеларски съюз в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com