"Да запазим Корал": Крият кадастралните карти с дюните

8459
"Да запазим Корал": Крият кадастралните карти с дюните

Тук се строят бунгала, които са към хотела. Това твърдят туристи, които са дошли за почивните дни в къмпинг Юг, в залива Корал, където вече се готвят протести заради нов проект за строеж.

Според управителя на фирмата-инвеститора Стамо Стамов не може да се каже, че става въпрос за дюни. Има си компетентни органи, те са казали. Това не са дюни, а пясък върху скалите, заяви Стамов. Той обясни, че ще се строят бунгала – дървена конструкция върху бетонова настилка. Настилката не е конструкция, подчерта Стамов. Кметът на Царево Георги Лапчев добави, че РИОСВ са дали разрешение и всички инстанции са се изказали за законосъобразността на този обект. На въпрос има ли отстояние от поне 100 метра от брега на строежа, Лапчев отговори, че законът е спазен.

Бетонираха плажа на къмпинг "Юг", алармират от сдружението "Да запазим Корал" (СНИМКИ)

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът "Юг", в севе...

Припомняме, че инвеститор е ИФ „Фаворит”, където силният човек е Иван Тодоров – вносител на „Шкода” за България.

В студиото на Нова телевизия Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал” беше категоричен, че за него става въпрос за дюни. Експертите, които са давали разрешение, не знам как са решили, добави той. И се позова на експертни кадастрални карти, които сега се криели. Тези карти бяха разработени след „Дюнигейт”, посочи Русев и добави, че картите са били много трудно приети заради натиск по места. От октомври досега бяха публикувани в интернет карти само на север от Бургас – на юг няма. От Агенцията по кадастъра ни казаха, че карти за южните райони не могат да ни дадат, защото нямало установен ред как да става това, възмути се Русев. Той отново подчерта, че това е публична информация и би трябвало всеки да има достъп до нея.

От МОСВ, по времето на служебното правителство, ни казаха, че 70% от плаж „Корал” са дюни. Сега говорим за плаж „Юг”, но за всеки, който гледа, е ясно, че това са дюни. Как тогава се дават разрешения, попита Русев. Той разказа и, че за 15 строителни разрешения в община Царево лично Лиляна Павлова е заявила, че са незаконни – още преди две години. Наказана е била общината и главният архитект е трябвало да се отчита за разрешенията, които дава, а е можел да бъде уволнен. Имаше и проверка на ДНСК година по-късно и пак проблеми, добави Русев.

Атанас Русев призна, че шест години е бил наемател на плаж „Корал”. Нямам лични взаимоотношения по случая, заяви Русев. И посочи, че миналата година кметът Лапчев е разпоредил спиране на тока за два месеца на плаж „Корал” „заради една порутена барака”. Градоначалникът отговори, че „чул откъслечно”, че имало атака срещу концесионерите на Корал. Четвърта година съм кмет, това е инсинуация. С г-н Русев не съм се виждал, а вратата ми е винаги отворена. Не мисля, че с грозни внушения ще се справим с който и да е проблем – нека говорим, заяви Лапчев. Той покани Нова телевизия да дойде през активния сезон и да види как се разполагат караваните, как се хвърлят боклуци и отпадъци в района на Корал. 100 тона отпадъци сме изчистили от плаж „Корал” миналата година, 130 тона изчистихме по-миналата, каза Лапчев. Хиляди туристи „диво къмпираха на ръба на закона”, изхвърляха се отпадъци на нерегламентирани сметища и накрая ние ги чистехме от морето, завърши кметът на Царево.

МРР сигнализира главния прокурор за строежи до плажа "Корал"

Вицепремиерът на икономиката и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е сезирала главния п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас