X
 
 

Десетки щъркели умират заради електрическите жици край Бургас

3933 0
photo of Десетки щъркели умират заради електрическите жици край Бургас
Снимка: БГНЕС
Специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас проверяват случаи на пострадали щъркели в района на квартал Долно Езерово и село Братово - там, откъдето минава най-големият прелетен път на птиците "Виа Понтика". В сигналите, подадени от граждани, се казва, че най-вероятно, причината за нещастието е новата електропреносна мрежа. С няколко вида устройства електроразпределителното дружество EVN обезопасява жиците, но още такива устройства не са поставени на всички стълбове.

"Да помогнем на щъркелите край Бургас!" е призивът, който се разпространява във Facebook и на който много хора реагират с различни състрадателни постове.

166 платформи за гнезда на щъркели монтирани през 2018-а в Югоизточна България

166 нови платформи за щъркелови гнезда са монтирани през изтеклата 2018 година от Електроразпределение Юг по стълбове от електроразпред...

Actualno.com разговаря с Албена Василева, завеждащ "Връзки с обществеността" в РИОСВ Бургас: "Два сигнала за пострадали щъркели са получени в РИОСВ Бургас. Специалистите вече започнаха проверки по обозначените от снимките места. Изпратени са хора във всички райони, където хората са видели умрели щъркели. Обяснили сме на гражданите, че когато птиците паднат на земята няма как да ги намерим, защото хищниците ги изяждат. Резултатите от проверките ще станат ясни до дни".

Actualno.com се свърза и с д-р Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителен център за диви животни към "Зелени Балкани" в Стара Загора с въпроса, има ли при тях пострадали щъркели от района на Бургас: “При нас имаше такова обаждане преди седмица и тогава постъпиха две птици с наранявания в областта на крилете. От РИОСВ Бургас научихме, че на мястото е имало и други птици, но са били умрели. Щъркелите все още се лекуват и са при нас.“

Д-р Клисурова съобщи и една добра новина, отново свързана с помощ, оказана на птици в спасителния център. На 21 август Зелени Балкани организира освобождаване на птици, лекувани в тяхната клиника. Това ще стане в района на кремиковския манастир край София. Керкенези и мишелови, попаднали по различни поводи в клиниката - някои от тях са лекувани в центъра, други излюпени там, а трети са отгледани като сирачета, ще бъдат пуснати на свобода. Това са млади птици, които ще получат шанс за живот в своята естествена среда. Според д-р Клисурова, това е най-хубавият момент, не само за птиците, но и техните спасители.

Припомняме, че наскоро Турция изключи захранването на цяла област за 12 часа заради прелета на щъркелите.

Ток от мачтов трансформатор убива щъркели край Асеновград

Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година на това място загиват, в близост до депото за отпадъци, ...

„Не мога да коментирам дали е възможен сценарий за дългосрочно прекъсване на електрозахранването, стремим се да няма такъв сценарий. Факт е, че много често в прелетните сезони птиците стават причина за кратковременни примигвания. Не става въпрос за аварии”, обяви Петър Костадинов от отдел „Комуникации” в EVN.

Освен мъртви, в района има и много ранени птици, които не могат да отлетят. Едно от решенията е кабелите да бъдат положени под земята, но това е много скъпа и трудоемка операция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално