Гроздовата реколта в Бургаско е по-слаба от миналогодишната

8862
Гроздовата реколта в Бургаско е по-слаба от миналогодишната
Снимка: Getty Images / Guliver

Гроздовата реколта за настоящата година за областта представлява между 50 и 60% от тази на 2013 г. Информацията съобщи директорът на областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното Лоза Стоянова

Гроздоберна кампания 2012 г. за Бургаска област е приключила с 55 540 т., преработено от винарските изби и заводи, винено грозде, а кампания 2013 г. - с 51 309 т. "Тези данни ни карат да направим извода, че реколта 2014 г. за Бургаска област ще представлява между 50 и 60% от тази на 2013 г.", коментира Стоянова, цитирана от "Фокус".

Дъждовете вдигат цената на гроздето

През тази година винзаводите очакват да преработят около 200 000 тона грозде, от които ще произведат близо 140 млн. литра вино. През 20...

По оперативни данни към 10 октомври 2014г. количеството на преработеното винено грозде от винените изби и заводи на територията на Бургаска област е 26 338 353 кг.

Гроздоберна кампания на територията на областта върви към своя край. Най-вероятно е тя да приключи с около 30 000 т. винено грозде. Причината за това са обилните валежи.

„Природо-климатичните условия през летните месеци -юни, юли и август на календарната 2014г. на територията на Бургаска област, пак и в цялата страна, бяха изключително променливи и нестабилни. Количеството на падналите валежи през това тримесечие в отделните землища на областта достигна от 280 до 350 л/ кв.м“, коментира Стоянова. 

Тя добави: "Честите превалявания и изключително променливите температури повлияха негативно върху цъфтежа на винените лозя през юни, което доведе до не добро опрашване и изресяване при сорта Мускат Отонел и Мерло на определени землища, като най-ранно цъфтящи. Лошите атмосферни условия през месеците юли и август спомогнаха за развитието на болести и невъзможност за своевременно извеждане на растително-защитните мероприятия. Поради тази причина голяма част от лозови насаждения, собственост на частните стопани, бяха с влошено агротехническо и здравно състояние, а гроздовата реколта - компрометирана"

По-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде заради дъждовете

По-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде очакват производителите тази година, съобщи БГНЕС. Лозовите масиви около варненск...

През тази година са се наблюдавали много мана по чепките и листната маса на винените лозя, както и много оидиум и сиво гниене по гроздето. Същевременно, лозовите насаждения собственост на винарски изби и заводи, и на други юридически лица бяха опазени от болести и неприятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас