Язовири в Бургаско се изпускат контролирано, по 325 лв. за пострадали от потопа

2496
Язовири в Бургаско се изпускат контролирано, по 325 лв. за пострадали от потопа

Нямаме прекъсване на водоподаването. Трите язовира, които поддържа ВиК-Бургас - язовир "Камчия" има 18% свободен обем, двата други язовира "Ясна поляна" и "Паничарево" при 450-460 куб.л./сек допустим обем ние изпускаме около 18-20 куб.л/сек. Така че контролирано изпускаме язовирите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти в бургаското село Черни връх, във връзка с бедственото положение в общините Бургас и Камено в областта.

"Имаме в някои села проблеми. Там, ако не заработят помпите, имаме налична питейна вода в рамките на два календарни дни", коментира Нанков, цитиран от "Фокус".

Земеделското министерство: Язовирите се наблюдават денонощно

Предприети са всички възможни действия с цел превенция от „Напоителни системи“. Ангажирани са всички ресурси, хора и техник...

Той обясни, че от 03.00 часа на АМ "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания. "Само в канавките имаме проблеми и понастоящем т.е. там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките. На АМ "Тракия" нямаме ПТП-та заради добрата и акуратна работа на пътноподдържащите фирми и организацията на движението на "Пътна полиция" в рамките на деня", коментира министърът.

"Към настоящия момент остава затворен участъкът от републиканския път Братово през Полски извор. Отворихме участъка "Долно Езерово"- Братово и проблемния участък по пътя Бургас-Средец, където в рамките на 400 м има земни маси и вода на пътното платно. Там от няколко часа сме организирали движението само в едното платно", обясни Нанков.

Междувременно стана ясно, че от утре, 26 октомври, започва изплащане на помощите на домакинствата, пострадали при наводненията в Бургаско. Държавната помощ ще е в размер на по 325 лева.

Продължава издирването на жена от село Черни връх. Пред журналисти в центъра на селото вътрешният министър Валентин Радев каза, че преди един месец са били издадени предписания на собствениците на язовирите, които снощи са скъсали стени, заради придошлите води. Сега ще се установява дали тези предписания са били изпълнени.

7 микроязовира в Бургаско са със скъсани стени (ВИДЕО)

7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени. 4 от водоемите са на територията на община Бургас, два са в община Камено...

Радев допълни, че на 23 ноември е обявен Междуведомствен съвет за намаляване риска от бедствия.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пък съобщи, че депото за отпадъци в Братово и пречиствателната станция в "Горно Езерово" не работят.

"Това, което знаем в момента е, че депото на новата регионална система за битови отпадъци има компрометирана част от дренажната система, но няма изливания извън рамките на депото. Част от дигата също е компрометирана. При всички положения депото ще престане да работи до изчистване на тези проблеми. Имаме 4 варианта, които ще обсъдим с кметовете - къде да се депонират отпадъците, преди да се възстанови работата на депото", обясни Димов. По думите му пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово" също е престанала да работи. "Чака се да се оттече водата, за да се види какви са проблемите там и дали и как ще започне депонирането. Към днешна дата няма риск нито за почистването на водата, нито за депото", добави той.

Снимка: Архив

Кметът на Карнобат: При нас падна много дъжд, но няма евакуирани хора

"Обстановката в Карнобат е несравнима с тази в Бургас. При нас падна много повече дъжд, но няма евакуирани хора и сериозни щети. Има ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com