Как зреят бананите в Бургас?

30146
Как зреят бананите в Бургас?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Разследване показва как опасни плодове се вкарват в Еквадор до Бургас и обработват в тукашна база Бананите на пазара се обработват с опасни химикали преди да достигнат до крайния потребител, алармира в свое разследване БНТ. Екип на телевизията тръгва по следите на сигнала за опасните банани.

Разследването започва от Бургас, защото тук всеки месец тук пристигат хиляди тонове банани, внесени от Еквадор.

ВИДЕО: Как се отваря бутилка вино без тирбушон

Всички обичаме да пием вино. На повечето от нас ни се е случвал този много неприятен проблем – имаме бутилка хубаво вино, но няма...

Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Притеснителният сигнал обаче е, бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол.

В разследването се включва и екип на БАХБ, който обаче не установява нищо нередно в спомената складова база."Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури", категорична е Дафинка Главанска, старши инспектор в службата и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.

Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак намериха за нужно да обяснят, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Същвременно struma.com публикува днес шокиращо видео, което обикаля социалните мрежи. В него е показано как търговците обработват зеленчуците и плодовете, които ядем, за да изглеждат свежи. Използваното багрило и химикал, е известно като еритрозин Б. Използва се и като оцветител за торти и бонбони.

Бананите предпазват от инсулт

Спазването на диета, в която има много банани и други храни, богати на калий, може значително да намали риска от инсулт. Хората, в чии...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com