X
 
 

Мобилно приложение дава достъп на родителите до електронния дневник в училище

1445 0
Мобилно приложение дава достъп на родителите до електронния дневник в училище
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Процесът по въвеждане на електронни дневници в училищата на Бургаска област е към края си. Срокът, даден от Министерството на образованието и науката, е 2020 година. Той не само е спазен, но вече има и натрупан опит от навлизането на дигитализацията в учебния процес.

Actualno.com разговаря с Виолета Илиева – началник на Регионално управление на образованието Бургас: “Тук процесът върви ускорено. В повечето училища отдавна има въведени електронни дневници, електронни учебници, блок за комуникация с родителите, който включва съобщения, известия за извинени и неизвинени отсъствия, оценки.

Всички училища се включват във всяка програма от министерството, която е отворена и за която са осигурени средства, за да използват този финансов ресурс“.

В Община Бургас процесът се финализира и ще се спази срокът, поставен в Закона за предучилищно и училищно образование. Навсякъде се въвеждат електронните дневници.

В малките населени места, където педагогическият състав е по-малък, преимуществото е по друга национална програма. Обезпечени са всички училища с компютри и безплатен интернет. И там няма препятствия пред учителите да общуват с родителите и по електронен път.

По отношение въвеждането на електрония бележник за учениците Виолета Илиева пояснява: “Дигиталните технологии толкова бързо са развиват, че кога точно ще бъдат въведени и дали са въведен на различни места зависи от самото училище. Разнообразието в сферата на технологиите е голямо. Всяко училище вече само е автор на такива инструменти за общуване с родителите“.

Жителите на Бургас пращат рецепти - общината издава най-добрите от тях в книга

Най-интересни рецепти от Бургас ще бъдат издадени в книга. Инициативата на общината е по повод празника на града -Никулден. В съставяне...

Actualno.com разговаря и с родители, които са ползвали този вид комуникация с ръководството на училището, където се обучават децата им. Повечето мнения са положителни:

„Доволна съм, защото научавам веднага какво се е случило с оценките и отсъствията на детето“.

„Моето дете е в пети клас в ОУ „Братя Миладинови“, но още от четвърти сме в системата. Много съм доволна. Негова учителка сега е г-жа Марияна Лазарова по математика. Винаги ни информира навреме. Но има и приемственост между началния етап и прогимназиалния, защото още в четвърти клас при г-жа Катя Бочева процесът беше започнал“.

Около два милиона лева са парите отпуснати от МОН за специализирания софтуер, необходим за функционирането на електронните дневници. Те са по програмата "Информационни и комуникационни технологии", която се развива в национален мащаб. Родителите, които по различни причини не желаят или не могат да използват електронните дневници, получават информация на хартиен носител.

Actualno.com

Етикети: