Напрежението в Дебелт расте, МВР опази ромската махала от атака

51339

Мирният протест, който започна по обяд в бургаското село Дебелт, приключи със скандал.

Протестиращите искаха да проведат шествие от площада на селото до ОУ "Антон Страшимиров", където 14-годишно момче от ромски произход изнасили 11-годишно дете със специални нужди. Присъстващите сили на реда обаче забраниха това и в крайна сметка протестът беше прекратен, информира "Флагман". Общо около 100 души се бяха събрали на протеста.

ДАЗД започва проверка на злополучното училище в Дебелт

От днес стартира проверката на ДАЗД в училището в Дебелт. Това обясни Нейля Мурад, началник отдел в бургския отдел на Държавната агенци...

Полиция остана да пази центъра на селото. Над 50 младежи с национални трибагреници, част от които с маски на лицата, тръгнаха по черните пътища към ромската махала. "Българи юнаци!” и "Еничари", крещяха младежите срещу ромите. Момчетата заявиха, че няма да вдигнат ръка срещу българин, затова спазваха всички указания на полицаите. Приготвените за атаката пиратки бяха хвърлени в поляните наоколо. Така младежите искаха да покажат на циганите, че няма да им позволят да вършат безразборно престъпления.

Заради потенциалната заплаха жителите на махалата са нащрек, имало хора, въоръжени с ножове и огнестрелно оръжие. Организаторът на протеста - Николай Димитров поиска от полицията да провери с какви огнестрелни оръжия разполагат ромите. Районът беше обграден и от полиция. Вече е по-спокойно.

По-рано през деня искрите припламнаха, след като полицаи обискираха един от протестиращите. В джоба му е бил намерен камък. Лично новият шеф на "Охранителна полиция и КАТ" Иван Вълков е бил на мястото и се е опитал да тушира напрежението.

Снимка: Архив

12 години - максималната присъда за изнасилването на момчето в Дебелт

До 12 години в затвора може да прекара Брайко К. - циганчето, което си призна, че е изнасилило 11-годишния Гошко в тоалетните на ОУ "Ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас