Не бива да чакаме да се случи инцидент с наш близък, за да станем дарители: Кръводарители в Бургас

2066
Не бива да чакаме да се случи инцидент с наш близък, за да станем дарители: Кръводарители в Бургас
Снимка: БГНЕС

Около 30 души се включиха днес (15.03) в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана за втора година. Тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас, съобщава БНР.

Идеята на младите лекари е да се осигури кръв за хора, които имат нужда от регулярно кръвопреливане. Медиците са мотивирани от липсата на достатъчно кръводарители. По данни на бургаската болница, нуждаещите се са пациенти със заболявания на кръвта - напр. таласемия, възрастни хора с анемии. Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане. И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.

Добрият пример

Пример на колегите си дадоха старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология, благодари на д-р Тодоров и на полицейските служители: „Средно са необходими 50 сакчета еритроцитен концентрат, за да може да се покрият абсолютно всички нуждаещи се, за да няма такива, които да изчакват следващия ден или някакъв период. Това са 1000 сакчета на месец. Ние успяваме да вземем при нас над 700-800 кръводарители. Винаги сме в дефицит на 200 дарители. Ползвателите на кръвни продукти са много, болниците, операционните са много. Бургас се оказа средище на високо технологични медицински услуги. Тук идват болни от всички краища на страната. Техните близки и роднини даряват някъде извън Бургас.“

Още: Коя кръвна група може да дава на всички останали

Д-р Стефани Шкетиева е от младите хора поели по пътя на медицината. В момента е специалист в отделението по „Съдебна медицина“. За нея кръводаряването е кауза, а участието в тази акция е пример за другите. Тя е сред активните лекари и за втори път се включва в акцията. „Ние, младите лекари, решихме да инициираме тази кауза с цел да привлечем повече хора. В днешно време са нужни много кръвни продукти, а много малко хора кръводаряват.“

„Вече не помня колко пъти съм давал кръв. Започнах още от студентските си години в Академията на МВР. Да участвам ме мотивира добрата кауза, хората имат нужда-помагаме. За мен това е възпитание, аз съм възпитан да помагам“, казва полицаят Венелин Русинов, ккойто за пореден път се включва в акция по кръводаряване.

„Не бива да чакаме да се случи инцидент, или здравословен проблем с наш близък, за да станем дарители. Ако всеки здрав човек дарява кръв поне два пъти в годината, призивите за търсене на дарители от отчаяни близки ще останат в миналото и кръв ще има достатъчно“, бе най-честият мотив, споделен днес от дарителите, цитирани от Дарик.

Още: Свещеници даряват кръв за пациентите във ВМА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com