Не давайте пари на просещите деца, призовават социални работници от Бургас

6547
Не давайте пари на просещите деца, призовават социални работници от Бургас
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Коледните и новогодишните празници са време, когато просията придобива особено големи размери. Милостивите хора в повечето случаи спират и дават пари, особено когато към тях е насочена детска ръка. Този ход на родителите, които са изпратили децата си на улицата, е познат, но винаги успешен. Не случайно са избрани местата, където децата стоят за милостиня по цял ден на студа. От Дневен център за работа с деца на улицата в Бургас обясняват, че по този начин се прави лоша услуга.

Actualno.com разговаря с Таня Колева, която е управител на Център за работа с деца на улицата, управляван от Община Бургас: “Приканвам обществеността и гостите на града да не дават пари на просещите деца, а да подадат сигнал на телефон 112 и по специално към дежурните на Областна дирекция на МВР Бургас, за това, че има дете което проси. Когато полицията отиде на място и установи, че се извършва просия може впоследствие да бъдат наказани родителите за деянието. Единственият начин да бъдат санкционирани родителите е, когато има три установени просии в една година. Само в такива случаи прокуратурата може да заведе дело срещу родителя според Наказателния кодекс. Има ли сме две майки, които карат децата си да просят и са осъдени. Едната ги беше оставила на улицата в ТК „Слънчев бряг“ и получи условна присъда, а другата майка беше на пробация“.

Докато има хора, които да съжаляват и да дават пари, няма да спре просията, сигурна е Таня Колева. Според нея този лесен начин за изкарване на пари, чрез съчувствието към децата трябва да бъде прекъснат с общите усилия на институциите и обществото. „Каквото може по закон, ние им помагаме на родителите и децата. Съдействаме им, за да получат каквото им се полага“, добавя социалният работник с дългогодишен опит.

В Дневен център за работа с деца на улицата сега се грижат за 17 деца.

Там им помагат да посрещнат основните си нужди, получават профилактика и медицински услуги. “На ден идват по пет, шест деца, защото ние ги стимулираме да ходят на училище и така сме се разбрали с училищата, че те трябва да бъдат там, защото е важно образованието“, обяснява Таня Колева.

Децата не са забравени от обществото. Поредното доказателство за това са наближаващите празнични тържества, които предстоят в Центъра. Децата ще получат подаръци и сладкиши от кампанията на Община Бургас "Подари от сърце" и от Сдружение “Операция Плюшено Мече”. Възпитаниците на Центъра ще се радват на внимание и топлота от инициаторите на двете кампании. Веселбите край елхата и посрещането на Дядо Коледа предстоят. Те са правилният начин, за да могат децата да се развиват и да станат част от обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас