Новият инвеститор в Алепу Вилидж: Ще търся начин да завърша този проект

5249
Новият инвеститор в Алепу Вилидж: Ще търся начин да завърша този проект
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Ще търся законов и общественоприемлив начин да завърша този проект", обяви за известния като хотел - подпорна стена комплекс "Алепу Вилидж" край Созопол новият му инвеститор Стоян Василев.

Той заяви, че първо ще изчака всички съдебни инстанции да се произнесат и увери, че дотогава се ангажира да чуе колкото може повече мнения на заинтересовани страни.

В отговор на въпрос на Actualno com дали, ако съдът окончателно обяви нищожност на разрешителното за строеж на Алепу, инвеститорите биха могли да кандидатстват за ново разрешително и да достроят обекта, сдобил се с печални определения като "подпорна стена" и "къщичка за птичета", Димитър Данаилов, адвокат на новия инвеститор, потвърди, че съществува такава възможност. "Ако бъде окончателно обявено разрешителното за строеж за недействително, за което ние смятаме, че няма основание, да – това означава, че е възможно да се изготвят нови инвестиционни проекти, които ако бъдат утвърдени по надлежния ред и бъде издадено ново разрешение за строеж, да бъде осъществено това инвестиционно намерение, в съответствие с издаденото разрешение за строеж", каза той. 

На уточняващ въпрос на Actualno com към новия инвеститор дали потвърждава, че при такава хипотеза би предприел ново инвестиционно намерение, за да довърши строежа, Стоян Василев заяви: "Ще изчакаме и тогава ще вземем последващи решения. Не мога да изказвам хипотези в момента". 

Той уточни, че делото е на ниво между първа и втора инстанция и добави, че преписката е вече физически във ВАС, но не е образувано дело, няма номер на дело. Новият инвеститор е категоричен, че няма нарушение. "Няма нарушаване нито на някакъв екобаланс, нито има застрашени видове", подчерта той.

"Заявявам, че съм категорично против нерегламентираните строежи, но Алепу Вилидж не е нерегламентиран", добави новият инвеститор.

"Главболгарстрой" се оттегля от проекта "Алепу Вилидж"

Една от най-големите български строителни фирми - "Главболгарстрой" обяви, че се оттегля от проекта "Алепу Вилидж" Процесът по реализа...

По думите му, "лош вариант е да остане да стърчи един незавършен бетонен паметник, но още по-лош вариант е да има свлачище, пропаднал плаж и замърсяване". Василев отхвърли твърденията, че плажът ще стане недостъпен и увери: "Плажът си остава държавен и всички ще имат достъп".

Той изтъкна още, че благодарение на извършеното укрепване са спасени брега и плажа и изрази недоумение кой има интерес от премахване на укрепителното съоръжение. "Това свлачище съществува от години. Нямам спомен природозащитници да са се борели плажът да бъде спасен от свлачището. Сега изведнъж имаме бранители, които говорят според мен откровени неистини", вметна той и предупреди за екокатастрофа, ако "подпорната стена" бъде премахната.

"Ако съдът установи премахване – за чия сметка ще е, кой ще го извърши, колко пари ще ни струва, ще може ли в този период да се ползва плажът и дали премахването на това укрепване няма да активира наново свлачището", попита той.

"Точно над свлачището има път – ако пропадне...", продължи той и предупреди: "Ако се активизира свлачището наново има голяма опасност то да повлече близката пречиствателна станция и това води до екобедствие".

От "Демократична България" за Алепу: Човекът, издал разрешителното, е станал директор на РИОСВ

Човекът, който е издал разрешението за строеж на "Алепу вилидж", е повишен от министъра на околната среда Емил Димитров-Ревизоро в дир...

Ако се премахне брегоукрепителното съоръжение рискуваме активизиране на свлачището и е възможна еко катастрофа, категоричен е инвеститорът и повдигна въпросът кой иска с действие или бездействие да е виновен за това.

Стоян Василев разказа, че се е запознал детайлно с документацията на проекта и е преценил, че има шанс проектът да бъде реализиран. Той е категоричен, че всички извършени действия са законови и съгласно одобрените проекти. Първият етап - изграждането на укрепително съоръжение, е било наложително и ключово за укрепване на свлачището, което представлява опасност за съществуващия път, плажа, здравето на хората, а също така и за пречиствателната станция в съседство, чиято повреда би довела до екологична катастрофа в залива Дюни. 

Новият инвеститор сподели, че е от Поморие, че има опит в сферата на туризма и строителството и че не му е безразлично какво се случва в региона. "Ако има проблем, то има начин да се реши. Няма да допусна да бъда шантажиран и изнудван от псевдо еколози и групи хора с нечистоплътни намерения", заяви той.

Свлачището се следи ежегодно от "Геозащита" ЕООД – Варна, но инициатива за неговото укрепване има единствено с частен ресурс. По съответния законов ред е издадено разрешително за строеж, предвиждащо укрепването му, посредством съоръжение, което след изграждането си следва да бъде част от конструкцията на сграда, посочват инвеститорите. Заради изискванията на ЗУТ строителството е на два етапа. След въвеждането в експлоатация на укрепителното съоръжение, МРРБ е извършило проверка и е издало предварително съгласие за продължаване на доизграждането на курортния комплекс, поясни адвокат Димитър Данаилов. 

Още: Първият победител в Big Brother в България разочарован от брат си, защото иска да дострои Алепу (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас