Очаква ли се режим на водата в Бургас?

6511
Очаква ли се режим на водата в Бургас?
Снимка: iStock/Guliver

Няма опасност от воден режим в Бургас и Варна. Язовир „Камчия“, който захранва двата областни града с вода, може да осигури водоснабдяване до края на годината.

Това показват данните на ВиК – Бургас. В момента в язовира има 160 млн. куб.м вода, което на практика е над 65% от общия му обем. Водата от него отива за питейно – битови нужди и нивото на язовира се следи денонощно от водното дружество“. Това се казва в информация на дружеството по повод появилите се притеснения за водна криза в Бургас.

Акция по засаждане на коледни елхи ще се проведе в Бургас

Неприятната и тъжна гледка на коледни дръвчета, поставени близо до кофите за смет, много скоро ще остане в миналото. Зелената вълна, ко...

Един от поводите за безпокойството на гражданите е видео, което се разпространява в YouTube, а негов автор е Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане“. В него се твърди, че: “Язовир "Камчия" е полуизточен.

Във видеото се казва:“Язовир "Камчия", от който пият вода Варна и Бургас, третият и четвъртият по големина градове в България, е наполовина източен. Нивото на язовира е паднало с 10 метра, като водата продължава да спада. Има 3 важни въпроса в момента, които трябва да бъдат зададени на управляващия престъпен режим: Кой носи конкретната отговорност за пресушаването на язовирите в страната? Какви наказания ще понесе за престъпленията си спрямо българските граждани? Ще има ли воден режим във Варна, Бургас и техните области? Напомням, че най-големият варненски язовир "Цонево" също е наполовина пресъхнал и неговото ниво също продължава да спада. Възраждане ще поиска отговори от отговорните лица и в случай на незаинтересованост от тяхна страна ще предприеме всички мерки за защита на българите от престъпния режим на Бойко Борисов“.

Справка на Actualno.com показва, че водата на язовира се разпределя между Бургаска и Варненска област в съотношение 60:40. Една малка част от нея отива за две села от Сливенска област. Главният водопровод от „Камчия” до Бургас е дълъг 106 километра. Диаметърът на главния стоманобетонен водопровод е 2 800 мм. През него преминават 5,5 куб. м вода в секунда, а това е повече от потреблението на средностатистическо бургаско семейство за месец. През летния сезон около един милион души използват вода от язовира, а през останалото време от годината те са около 300 000. Съоръжението се счита за едно от най-големите от този вид в страната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас