Откриха гробница - феномен за християнската археология

12698
Откриха гробница - феномен за християнската археология
Снимка: БГНЕС

Новата гробница открита от проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван се оказа празна днес, когато беше отворена за първи път в присъствието на журналисти. Екипът, който точно преди пет години се натъкна на мощи на Йоан Кръстител все още обаче има надежда да бъдат открити останки на духовно лице с висок ранг. Гробницата е с размери 2 метра на 1,30 м. Това означава, че погребаният е бил висок човек.

"Гробницата е от времето на първата базилика или края на 4 век след Христа. Увереността ни, че тук е било положено духовно лице е откритата част от кандило. Този предмет се датира категорично през 5 век. Най-интересното, е че гробницата е построена до северната част на олтара на базиликата. Монасите през 5 век са имали тази практика да си строят приживе гроб", обясни проф. Попконстантинов.

Откриха пълна със злато и мумии гробница на загадъчната цивилизация Уари

Археолози откриха в Южна Америка първата неограбена гробница на древната и тайнствена цивилизация Уари. В нея са намерени мумифициранит...

По думите му откритието, въпреки липсата на останки, е голяма находка.

"Тази гробница е феномен в българската археология. Имаме открити и други в страната, но те са различен тип, а тази е под манастир, отразява гробничните практики и грижата към тях. Тя е принос за християнсктата археология като цяло", категоричен е проф. Попконстантинов. Той, заедно със своя екип ще продължи разкопките и търсенето на останките от висшия духовник, погребан под базиликата. Те най-вероятно са били преместени години по-късно на друго място, отново на острова със светите частици от мощите на Йоан Кръстител, които в края на юли 2010 година бяха открити само на метър от отворената днес гробница. Историците имат очакване да се натъкнат и на останки на патриарх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас