X
 
 

Празнуващи Еньовден преминаха през венец от 77 билки

1508 0
photo of Празнуващи Еньовден преминаха през венец от 77 билки
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Певческата група за автентичен фолклор "Факийски бялки" от село Факия представи в Бургас народната традиция, която от векове се изпълнява на Еньовден. Тя се нарича Еньова буля. Възстановката се прави на много места в страната, но единсвеното място, където народният ритуал е в автентичния си вид и се изпълнява по уникален начин, е село Факия. То се намира в пазвите на Странджа планина.

Възстановката беше представена в Етнографския музей, а интерес към нея проявиха хора от различни поколениия.

Actualno.com разговаря с ръководителя на "Факийски бялки" Марияна Жекова: „Групата съществува от много години и има награди от различни събори и други прояви, свързани с народните песни и фолклор. Последните награди „Златен плакет“, получихме на фестивала „Атлиманска огърлица“. По-важното е, че много поколения са минали през тази група и тя непрекъснато се обновява. Обичаят Еньова буля го пресъздаваме иновативно и интересът към него е много голям. На младото поколение трябва да покажем защо се нарича Еньова буля и че е характерен за село Факия. Жените от групата пеят и драматизират това, което изпълняват за да стане достъпно за всички. Тази жени са абсолютните възрожденки, с боен дух, които показват традициите на селото на поколенията“.

Жените от групата пресъздадоха празника, който започва още от предния ден с брането на китките и поставянето им в бакър, който е пълен с „мълчана вода“. Публиката видя обличането на еньовата буля, поставянето и на раменете на водачката на групата, обикалянето, ритуалното раздаване на китките и наричането им за здраве. Присъстващите преминаха през магически венец от 77 билки, за да бъдат здрави през цялата година.

Ритуалът Еньова буля, който се изпълнява от певческата група за автентичен фолклор "Факийски бялки" е предложен за включване в нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...