Протест срещу изграждане на крематориум в Камено

3022
Протест срещу изграждане на крематориум в Камено
Снимка: БГНЕС

Обществено обсъждане на плановете за изграждане на крематориум в Камено се провежда в града. В същото време местните жители протестират пред общината срещу намеренията на инвеститора. Според тях крематориума ще има лошо въздействие върху околната среда в района: ще замърси въздуха им и ще попречи на развитието на туризма.

Проектът на инвеститора е за над 3,5 млн. евро. Крематориумът трябва да се намира на около километър от града. По план той трябва да заработи през 2021г.

Колкото и да говори инвеститора, че ще бъде чист и екологичен, няма дим без огън. Това ще замърси водата, почвата и въздуха. Разпространихме опасенията си и хората се отзоваха. До момента сме събрали 1400 подписа в подписка против крематориума, разказа Добри Добрев, председател на Инициативния комитет и жител на Камено, пред Нова тв.

Не е ясно защо точно в Камено трябва да има крематориум, обяви друг жител на града. Няма никакви аргументи, които да подкрепят тази идея, продължи той, "Ние сме наказани тук. От Нефтохим, най-големият замърсител е на наша територия. На наша територия е и най-голямото сметище тук - обслужваме всички бургаски общини в района. Липсва ни само крематориум."

Според инвеститора е технически невъзможно на територията на крематориум да бъдат изгаряни отпадъци с различно предназначение. По думите на негов представител пред Нова тв "това е инвестиционно намерение, а не екологичен замърсител". Доказва го и докладът за въздействие върху околната среда, който ще бъде представен на обсъждането, каза той.

"Ние ще защитим и представим нашата инвестиция. Според мен хората не са запознати с темата. Абсолютно нищо застрашаващо няма да излиза от сградата на крематориума, както те си рпедставят кълба от дим. Има много икономически и социални аспекти, които ще донесат ползи за град Камено", коментира още представителят на инвеститора. Това са 3, 5 млн. евро, част от които ще се вкарат в икономиката на града, подчерта той.

"Вие ще ликвидирате икономиката на града. Кой ще дойде след вас след тези 3,5 млн.? Смятате ли, че нормален инвеститор ще стъпи повече в този град? Давате ли си сметка какви щети нанасяте на този град. Камено няма нужда от крематориум. За вас това са бройки. 7000 бройки, от които ще печелите. Направете го в Бургас, не тук.", разпали се един от протестиращите.

Кметът на града Желю Вардунски коментира, че заема позицията на закона и гражданите. "Сега верно много голяма част от тях са против и уважавам тяхното мнение, но има и хора, които са "за". 6000 са жителите на Камено, подписката е от 1400. Това означава, че по-голямата част от жителите на града са се разписали под нея. Виждам тяхното мнение, но администрацията освен да спазва закона, друго не може да направи."

Инвеститорът подчерта, че също разполага подписка в подкрепа на проекта за крематориум. 450 души, предимно политически и обществени лица са се подписали в нея. Тя обаче е събирана в Община Камено, т.е. от всички населени места в района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас