С нова поръчка Бургас търси кой да събори незаконните строежи в сарая на Доган

9781
С нова поръчка Бургас търси кой да събори незаконните строежи в сарая на Доган
Снимка: Областна администрация - Бургас

Нова обществена поръчка за събаряне на две незаконни сгради в "Росенец" обяви днес областният управител на Бургас, след като на проведената през 2021 г. не бе подадена нито една оферта. Двата незаконни обекта се намират до летния сарай на Ахмед Доган - почетният председател на ДПС.

След мащабните граждански протести на плажа в Отманли през 2020 г. и констатираното там незаконно строителство, процедурата тръгва отново, този път с по-висока стойност, защото първият път не се е намерила фирма, която да изпълни заданието. Още: Бургас не може да намери желаещ да събори незаконни постройки в сарая на Доган

„Отправяме покана към всички фирми, занимаващи се със строителство, и се надяваме този път желанието им за нормалност да надделее над усещането за страх и зависимост“, коментира областният управител Пламен Янев.

Покана да изпълнят заданието е отправена до пет фирми, три от които общински. "Гейтлинг" ЕООД – Севлиево е собственост на Павел Герасимов, а "Про Транспортер 2" ЕООД – София е на Тоше Дудин. Двете не са вписани в Камарата на строителите. "Благоустройствени строежи" и "Чистота" са еднолична собственост на Община Бургас. "Бургасинвест" ООД е притежание на общините Бургас и Созопол. Трите са регистрирани в Камарата на строителите.

Поръчката - вече над 2,5 пъти повече пари

Държавата търси изпълнител за премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват. След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя.

Двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да се организира от държавата.

За сградите предстои ръчно демонтиране и сваляне на керемидите, демонтаж на дървената конструкция на покрива, водосточни тръби и улуци, ръчно премахване на ПВЦ прозорци и врати, демонтаж на климатици и парапети, изнасяне на обзавеждане, товарене и разтоварване, разбиване на тухлена зидария и стоманобетонни елементи (греди, колони и  плочи), извозване на строителни отпадъци на общинско депо, почистване на строителната площадка, извозване и разтоварване на обзавеждането в сградата. От преместваемият обект трябва да се изнесе обзавеждането, да се натовари, транспортира и разтовари. Също така трябва да се прекъсне ел. захранването, водоснабдяването, канализацията, газоснабдяването, топлозахранването, телефонна мрежа и др. 

(Голямата триетажна сграда, която трява да се премахне, е оградена в червено.)

Преместваемият обект – за охрана, с площ 240 кв. м трява да се натовари, транспортира и разтовари.

В началото на 2021 г. Областна администрация Бургас обяви обществена поръчка на стойност 68 200 лв. Остойностяването на дейностите е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД. Средствата са осигурени от бюджета на държавата, но не е подадена нито една оферта, независимо от предоставения от възложителя допълнителен срок, допълнителното публично оповестяване на процедурата и отправена покана за участие чрез медиите.

(Двата строежа са в държавни имоти)

Заради инфлацията през 2022 г. Областна администрация Бургас актуализира стойността на събарянето на 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура така и не е обявена. През 2023 г. от „Чистота“ е поискано ново остойностяване и днес обществената поръчката вече е в ход със стойност 166 422,80 лв. с ДДС. 

Видно от кадастралните карти  сградата, предназначена за охрана, е нанесена, но триетажната сграда не е с кадастрален номер. Но тя пък ясно се вижда и от птичи поглед.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще е домакин на първи по рода си международен литературен фестивал

Община Бургас изпраща рекордните 2200 абитуриенти

Община Бургас кани на джулай с няколко любими групи

Утре стартира приемът в първи клас в бургаските училища

Мащабна кампания учи хората в Бургас как да реагират при инсулт

Бургас ще участва в най-големия европейски форум на фестивалите и изкуствата

Мащабен ваканционен комплекс ще се издигне на Попския плаж на Царево

Шоу с дронове, музика и забавления очакват жителите и гостите на Бургас

Посред бял ден: Чакал се разходи из бургаския квартал „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Обвинен за блудства и изнасилване в Бургас получи условна присъда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас