Тодор Байчев, кандидат за кмет: Искам младите хора да живеят и отглеждат децата си в Карнобат

17520
Тодор Байчев, кандидат за кмет: Искам младите хора да живеят и отглеждат децата си в Карнобат
Снимка: Флагман

Г-н Байчев, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Карнобат ? Как ще убедите съгражданите си, че БСП е подходящата алтернатива, че Вие сте подходящият кандидат?

Моята кандидатура не е плод на моментна прищявка, а е мотивирана от желанието ми да съм полезен за града ни. Искам младите хора да не напускат, а да живеят и отглеждат децата си тук. Карнобат се нуждае от драстично нов подход в управлението преди да е станало необратимо късно. Ако останалите кандидати искат да спечелят изборите, за да управляват, то аз искам да ги спечеля, за да изпълня обещаното пред моите съграждани и да не се крия от тях в кабинет през следващите четири години. Влизам в тази кампания с последователност, гледам съгражданите си в очите, защото не съм ги излъгал и очаквам тяхната подкрепа и оценка за работата ми.

Какви конкретни алтернативи за града и общината се съдържат във Вашата програма? Изработена ли е „Визия за Карнобат” на базата на приетата от левицата „Визия за България”?

Разбира се, че „Визия за Карнобат“ е изработена на основата на „Визия за България“. Съобразили сме се с това, което може да се приложи на територията на нашата община и ще бъде прието от гражданите. За мен най-важно, е че нашата платформа е създадена след срещи и обсъждане на проблемите с гражданите, а не е написана в някой кабинет с цел да им се харесаме. Не бих ги нарекъл алтернативи нашите предложения, а по-скоро приоритети. Те са няколко и са важни за нас, за да се подобри стандартът ни на живот. Да възстановим и поддържаме инфраструктурата в града и по селата, където, откровено казано, тя липсва и съм критикуван при всяка среща.

Имаме желание и възможност да създадем спортни съоръжения както в училищата, така и на открити и закрити пространства. Градът има нужда от съвременна спортна зала и игрища с изкуствен терен.

Може би най-ценното, което можем да направим за града, е да гарантираме, че училищата ще разполагат с необходимата подкрепа на администрацията, за да участват по европейски програми за подобряване на материалната база и дейността им.

Какви мерки предвиждате за борбата с битовата престъпност, която тормози хората?

За съжаление това е проблем, който тормози хората от години в общината, но нека все пак подчертая, че това не е работа на администрацията, а на МВР. Все пак ще направим, което е във възможностите ни. На първо място ще засилим и разширим видеонаблюдението.

Ще съдействаме на МВР за изграждане и обзавеждане на участъци по селата.

Общината е не само Карнобат, но и селата. Какви са идеите Ви за подобряване на живота в села в Общината?

За съжаление община Карнобат е длъжник на селата и това е видно- което и село да посетите. Ще работим, за да се изравни стандартът на живот между града и селата, колкото и непосилна задача да е това.

Предвиждам създаването на мобилна група от служители, които да работят и поддържат селата. Ще бъде снабдена с микробус и работни инструменти и когато влязат в едно село, ще може да се отстранява голяма част недостатъците- ще косят трева, ще пръскат с препарати, ще боядисват, ще подменят развалени или счупени огради.

Предвиждам селата да имат собствен бюджет, за да може местният кмет или наместник да действа бързо и оперативно.

Ще свикам общи събрания, на които жителите на съответното място да кажат проблемите си и кои точно проблеми първи да решим.

Общинският съвет ще предвиди бюджет за общопрактикуващ лекар, който да посещава селата, в които няма личен лекар и да извършва профилактични прегледи.

Какви са идеите Ви за по-добра и ефективна работа на администрация, за да се решават проблемите на хората?

При приемен ден няма да има хора, които са се записали и да не бъдат приети, изслушани и да не бъдат предприети мерки за решаване на техния проблем. Ще водя политика на отворени врати в общината.

Ще се консултирам и с общини, които са въвели електронното управление. Бих желал да осъвременим част от предлаганите услуги и те да се извършват по електронен път.

Естествено, трябва да има и прозрачност при провеждането на конкурси, за да няма съмнения кой и защо е заел определена длъжност.

Демографската катастрофа безспорно не е отминала и Карнобат. Имате ли рецепта за справяне с проблема?

За да има хора в една община, те трябва да имат какво да работят. На първо място е тяхното препитание. Всеки, който е глава на семейство, прекрасно разбира за какво говоря. Ето защо предвиждаме на първо място мерки за привличане на инвестиции в общината, които да я направят привлекателно място за работодателите. Възнамеряваме обособените промишлини зони край града да се свържат и газифицират, за да може да падне себестойността на произвежданата продукция.

В общината има производители на алкохолни продукти, плодове и зеленчуци. Идеята ни е да станем медиатор между производителите и хотелиерите от Южното Черноморие. Да създадем борса за плодове и зеленчуци, която да захранва туристическия бранш.

Трябва да се насърчат и зеленчукопроизводителите. Този отрасъл поема доста работна ръка, която е ниско квалифицирана. Администрацията разполага с ресурс от земеделска земя, която може да бъде отдадена за зеленчукопроизводство, още повече- на наша територия имаме и консервна фабрика.

В предизборната платформа на БСП се акцентира на здравеопазването и социалните услуги, могат ли те да се приложат на местна почва?

Частично можем да приложим на местна почва част от платформата на БСП и това вече съм го оповестил и като приоритети.

Безплатните детски градини, например. Идеята ми е това да се извърши етапно- намаляване на таксите за детска градина до пълното отпадане в рамките на един мандат.

Разширяване на услугата социален асистент и социален патронаж- също е постижимо в рамките на мандата.

В областта на здравеопазването- да привлечем здравни специалисти чрез предлагане на социални придобивки от страна на общинския съвет.

Друга възможност е да се дава стипендия на студенти, които да се завърнат и работят на територията на общината. Това е посоката, в която възнамерявам да работя, за да привлечем млади специалисти. Явно, без достатъчно стимули и само с местен патриотизъм, нещата няма да се получат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com