В Слънчев бряг - ако си със скъпа кола и не си по джапанки, подлежиш на проверка

1744
В Слънчев бряг - ако си със скъпа кола и не си по джапанки, подлежиш на проверка

Заради престрелката, при която беше тежко ранен Димитър Желязков-Митьо Очите и беше убит бодигардът му Александър Александров, има прекомерно засилено присъствие на полиция. Това е впечатлението, което се създава заради опитите на МВР да осигури спокойствие.

Полицията проверява всяка луксозна кола в Слънчев бряг, а данъчните спират туристи на излизане от барове и ресторанти, за да ги питат дали са получили касова бележка. МВР не се трогна от критиките и вчера разясни кой подлежи на щателна проверка - хора, които нямат вид и профил на летовници, т.е. вкарват акцизни стоки и не са по къси панталони и с раници, пише в. "Сега".

Издирван от МВР заради стрелбата срещу Очите дава спокойно интервюта

Не се крия от властите, просто се чувствам застрашен. Това заяви пред Нова телевизия Данаил Петков, управителят на ресторанта "4you", в...

"Спират те на - кръговото на Поморие, кръговото на Несебър, на входа на Слънчев бряг, вътре в комплекса, след комплекса, както и на случайни други места. Общо проверките са с една повече от тези в Кербала, но все пак там е НАТО, тук е само полицията, няма чак такава сигурност. На всеки разклон те спират и те проверяват. В Маями полицията по брега е по къси гащи и с велосипеди, тук - с бронежилетки и автомати", оплака се тв водещият Емил Кошлуков.

Началникът на бургаската полиция Калоян Калоянов обаче не е съгласен с критиката. "Възможно е такъв вид полицейско присъствие, съчетано с проверки от други контролни органи, да доведе до някакъв дискомфорт. Но той е само за тези, които имат притеснения. Лично съм проверил всеки един пункт и трябва да ви уверя, че колегите спазват много стриктно изискванията, които съм поставил - да се проверяват хора и автомобили с рисков профил. Не считам, че полицейското присъствие в Слънчев бряг предизвиква отлив на туристи. Факт е, че това води до един друг резултат, който вече отчитаме - намаление на броя на престъпленията. Предвид ситуацията, включително и в съседни страни, виждам голям резон в по-засиленото полицейско присъствие в Слънчев бряг, където през юли и август броят на туристите става 500 000", обясни Калоянов пред "Дарик". На въпрос попада ли в графата "рисков профил" дрескодът - пура и бронежилетка, както на 8 юни Димитър Желязков-Очите се появи в ресторант в Слънчев бряг и бе посрещнат с канонада от изстрели, комисар Калоянов отговори: "В момента такова явление не се наблюдава".

Калоянов даде пример кой трябва да има готовност да бъде проверен: "Рисков профил на автомобил е такъв, който превозва високорискови стоки от гледна точка на акцизи - наливен алкохол, стоки без бандерол. И човек, който явно няма профил на турист, а целите му са съвсем други. Достатъчно професионализъм има у колегите, за да могат да преценят кого да проверят", обясни той.

Очаква се днес (5 юли) данъчните да кажат дали има резултат от многото проверки и какъв е той. Междувременно търговци в курорта разказаха, че от НАП са изключително активни и в момента. Проверките им започват вечер, като инспекторите се докарват с автобус в курорта и започват да обикалят заведенията.

МВР най-сетне на практика си призна за престъпна група по случая "Митьо Очите"

Имало е престъпна група, която три години е действала в Слънчев бряг. Това е основният извод покрай арестите заради стрелбата в курорта...

Разследването на прокуратурата по престрелката в Слънчев бряг стигна до извода, че става дума за организирана престъпна група. Като обвиняеми за участие в нея бяха привлечени общо седем души. Соченият за лидер на групата Божидар Кузманов-Кравата избяга и се издирва. Друг от заподозрените - Данаил Петков, наемател на заведението, където стана престрелката, също замина за чужбина. За задържането му е издадена европейска заповед за арест. Докато МВР го издирваше, той даде две интервюта за националните телевизии. В крайна сметка бе арестуван в Испания преди няколко дни. Разследващите обясниха, че сега има два варианта за връщането му у нас. Единият е той да се съгласи доброволно да се върне, другият е чрез съдебно решение. Процедурата ще отнеме около месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com