ООН предложила на Путин мащабни гаранции заради зърнената сделка?

8175
ООН предложила на Путин мащабни гаранции заради зърнената сделка?
Снимка: Getty Images

ООН иска да се поддаде на шантажа на руския диктатор Владимир Путин, като отслаби значително санкциите срещу страната му за войната, която води срещу Украйна. Това твърди немското издание Bild, като посочва, че целта е да се спаси зърнената сделка.

Според таблоида имало "таен план" на ООН да върне Русия в споразумението за износ на украински зърнени култури. Москва излезе от Черноморската инициатива на 17 юли и след това започна да обстрелва мощно украинската пристанищна инфраструктура.

Още: Путин се оплаква от Запада, а Ердоган не иска алтернатива на зърнената сделка (ВИДЕО)

Автор на материала е военният кореспондент на немското издание Юлиян Рьопке, който следи изкъсо войната в Украйна с постоянни публикации в Twitter. Често обаче към твърденията му трябва да се прибягва с доза скептицизъм заради таблоидния стил на вестника.

В писмо от 28 август, което Bild цитира, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров "четири конкретни точки" за споразумение, целящо възстановяване на споразумението за украинското зърно.

Заобикаляне на санкциите

Първо, Гутериш предлагал "заобикаляне на санкциите", наложени от ЕС на Руската селскостопанска банка ("Россельхозбанк"). Заедно с други публични кредитори в Русия тя беше изключена от международната платежна система SWIFT след нахлуването на Путин в Украйна. Именно връщането ѝ в SWIFT бе едно от условията на Москва за обновяване на зърнената сделка.

Още: Ердоган след срещата с Путин: Няма изгледи за мир в Украйна

Според Гутериш трябвало да се създаде специално дъщерно дружество на банката, наречено Rshb Capital, за да се заобиколят санкционните мерки, твърди Bild. Това дружество щяло да "обменя съобщения чрез SWIFT със световни финансови институции". По този начин, казал генералният секретар на ООН, контролираното от Кремъл дружество ще действа като "интерфейс" и ще предоставя "технически услуги за платежни трансакции, без да играе ролята на банка, така че да не се нуждае от банков лиценз съгласно люксембургското законодателство".

Според таблоида Антонио Гутериш искал да "активира фиктивна банка, за да подкопае санкциите на ЕС срещу руските кредитни институции". В интервю за вестника Европейската комисия съобщава, че ЕС "чрез ООН е уведомил Русия, че е отворен за намиране на по-трайно, по-конструктивно решение, така че плащанията през SWIFT да отговарят на европейските санкции за трансакции, свързани с продукти от селското стопанство и хранителни продукти, чрез определено дъщерно дружество" на "Россельхозбанк".

От SWIFT са казали, че са "наясно с провежданите в момента дискусии на високо равнище" по споразумението за украинската пшеница и "следят развитието на ситуацията отблизо".

Още: Шарл Мишел: Руската блокада на украински пристанища е скандална

Гаранция за руските кораби

Като втора точка на разбирателство Гутериш предлагал на Лавров гаранция от ООН за руските търговски кораби срещу украински нападения в Черно и Азовско море. По-специално, "съфинансирана от ООН руска компания за експортно застраховане на храни и торове може да бъде готова за използване след четири до шест седмици". Гаранциите ще покриват щети, нанесени на товара, на корпуса и на трети лица.

Снимка: Getty Images

"ООН ще подкрепи гаранциите, за да подчертае значението на руския износ за световната продоволствена сигурност и да увеличи броя на участниците на пазара", е посочил Гутериш. Според генералния секретар на ООН "крайната цел е да се намалят застрахователните разходи за руските износители". Британската застрахователна компания за морски превози Lloyd's отказва да коментира слуховете.

Още: Путин пред Ердоган: Русия е отворена за разговори за зърнената сделка (ВИДЕО)

Връщане на замразени активи

Като трета точка Гутериш предлагал на Лавров подкрепата на ООН за Русия при възстановяването на активи, замразени в резултат на санкциите на ЕС. По-специално генералният секретар на ООН пише, че ръководената от него организация би могла "да помогне за освобождаването на активи на руски компании за производство на торове, замразени в ЕС". Това бе друго от исканията на Кремъл.

Затова Гутериш приканвал външния министър на Русия да представи списък с конкретни сметки или активи, които да бъдат освободени, твърди Bild. Генералният секретар на ООН добавил, че "руските компании за торове трябва да подадат молби за освобождаване" от санкциите до компетентните национални органи на ЕС. Въз основа на тези молби ООН "ще си сътрудничи със съответните национални органи и с тези на Европейския съюз".

Още: Путин отправи послание: Пак атака срещу дунавските пристанища за износ на зърно

Достъп до пристанищата на ЕС

По четвъртата точка Гутериш предлагал на Лавров "ефективен достъп до пристанищата на ЕС за руски кораби, превозващи хранителни продукти и торове, с бързи разрешения". За тази цел, пише Bild, ООН е "готова да оцени допълнителни възможности за улесняване на влизането на руски кораби в пристанищата на ЕС в контекста на търговията със селскостопански продукти, включително опростени процедури за издаване на съответните разрешителни, дори преди отплаването от Русия".

ООН даже започнала разговори с Европейската комисия и определени пристанищни власти от Германия, Белгия, Нидерландия и Испания. На въпрос на таблоида по този въпрос германското външно министерство отговаря, като се позовава най-общо на "ограничителните мерки срещу Русия" и по-специално - на "подкрепата на федералното правителство за възстановяване" на споразумението за украинското зърно. За тази цел изпълнителната власт на канцлера Олаф Шолц е "в тесен контакт" със своите партньори и ООН.

Още: Новата зърнена сделка: Позициите на Русия, Турция и ООН дотук

Европейската комисия казва, че санкциите на ЕС срещу Русия включват "целеви изключения", които позволяват на корабите на страната да влизат в пристанищата на държавите членки, ако влизането е "за закупуване, внос или транспортиране на селскостопански и хранителни продукти, включително зърно и торове".

Източници от украинското правителство, интервюирани от Bild, заклеймяват предложенията, направени от Гутериш на Лавров, като "невероятна обида" и "награда за агресивното поведение на Русия" от страна на ООН. При тези условия властта в Киев "в никакъв случай" няма да се върне към споразумението за зърното с Москва, нито пък ще се откаже от правото си да продължи да атакува руските военни кораби и инфраструктура като Кримския мост, посочват тези източници.

Въпросът е, ако всичко това е било предложено на Русия, защо тя не възобнови зърнената сделка, при положение че основните ѝ искания биха се изпълнили?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

България е в световния Топ 40 като туристическа дестинация

Полша избра реакторите на "Ролс-Ройс“

Руската житна реколта ще се свие сериозно

Американският финансов министър призова европейските банки да спазват санкциите срещу Русия

Цените на петрола претърпяха обрат на фона на високите лихви в САЩ

Цената на зехтина в Гърция пада

Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Цената на златото удари нов абсолютен рекорд

Русия отменя забраната за износ на бензин

Лондон остава финансовата столица на Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com