Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година

1306
Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година
Снимка: iStock

Европейският съюз наложи 13 пакета санкции на Русия заради агресивната ѝ война в Украйна, като целта постоянно е да се слагат спирачки пред диктатора Владимир Путин да финансира военната си машина. Често обаче наяве излизат пробойните в наказателните мерки, като пример е и бургаската рафинерия на "Лукойл": По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ.

Държавите от ЕС все още не правят достатъчно и за да попречат на Русия да се сдобие със санкционирани технологии, които да използва в оръжия за водене на войната си.

Десетки милиони евро от търговията със забранени чувствителни стоки продължават да произхождат от самия блок въпреки многобройните кръгове от санкции, казва европейски служител пред Bloomberg, въз основа на вътрешни оценки на търговските потоци.

Още: 13-ият пакет санкции срещу Русия е приет: Удар по отговорните за отвличане на украински деца

Една четвърт от забранените стоки са директно от Европа

През първите девет месеца на 2023 г. Русия е внесла "високоприоритетни" забранени стоки на стойност 450 млн. евро (488 млн. долара) с произход от страни от ЕС, като една четвърт от тях идват директно от Европа, съобщи изданието, позовавайки се на свои източници.

Турция, Обединените арабски емирства, Сърбия и Китай са сред страните, участващи в търговията, заобикаляща санкциите на ЕС. Участие имат и съседни на Русия държави, включително Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Армения. Макар данните да показват, че пряката официална търговия на ЕС с Русия с чувствителни стоки се е сринала след началото на войната, износът на тези стоки от блока към трети държави е нараснал рязко, за да запълни напълно празнината. Говорителите на Европейската комисия не са коментирали темата.

Още: Невидимите хора на Путин: Как арменските компании, помагащи на руската армия, заобикалят западните санкции

Снимка: iStock

ЕС затяга мерките?

През последните месеци ЕС и неговите съюзници съсредоточиха голяма част от работата си по прилагане на санкциите върху списък с "общи високоприоритетни" точки. Те включват десетки части, компоненти и модерни технологии като полупроводници и електроника, които са открити в ракети и други военни системи, използвани от Русия срещу Украйна, или са от съществено значение за производството им.

Действията на блока за прилагане на санкциите включват ограничения на износа за компании в трети държави, както и дипломатически контакти в тези страни с искане да ограничат реекспорта за Русия. ЕС също така се възползва от правомощия, които биха му позволили да забрани износа на санкционирани стоки за дадена държава в най-фрапиращите случаи, въпреки че някои страни членки досега се противопоставяха на използването на този инструмент.

Още: Неочакван проблем за Лавров в Бразилия: Никой не иска да зареди самолета му с гориво

През януари Киевското училище по икономика съобщи, че между януари и октомври миналата година Русия е внесла военни стоки на стойност 8,77 млрд. долара.

По-голямата част от тази търговия се осъществява чрез мрежи от хиляди малки компании извън ЕС - най-вече базирани в Китай - и често това става чрез няколко стъпки през различни юрисдикции, съобщи Bloomberg в друг свой материал.

Доставките са трудни за проследяване, тъй като редовно включват вериги от множество доставчици и понякога препродавачи.

Още: САЩ повдигнаха обвинения срещу руски олигарси

Според един от служителите данните сочат също, че дъщерни дружества и подизпълнители на някои европейски фирми, работещи в чужбина, произвеждат санкционирани стоки и ги изнасят за Русия чрез посредници в междинни държави. Големите производители многократно са заявявали, че спазват всички правила за санкции и не изнасят за Русия.

Правилата на ЕС допускат някои изключения за износ за Русия на т.нар. стоки с двойна употреба - по-широка група изделия, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели - по причини, включващи хуманитарни нужди, спешни случаи в здравеопазването, природни бедствия и медицинска употреба.

Според насоките на ЕС изключенията не се прилагат за износ на стоки за руската отбранителна промишленост и други чувствителни сектори като енергетиката и авиацията.

Още: Великобритания с нови санкции срещу Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com