13-ият пакет санкции срещу Русия е приет: Удар по отговорните за отвличане на украински деца

6526
13-ият пакет санкции срещу Русия е приет: Удар по отговорните за отвличане на украински деца
Снимка: iStock

Съветът на Европейския съюз прие официално 13-ия пакет санкции срещу Русия - това се случва ден преди навършването на две години от началото на войната в Украйна (24 февруари 2022 г.).

Ограничителните мерки са срещу режима на диктатора Владимир Путин, отговорните за поддържането на неговата незаконна, непровокирана и неоправдана агресивна война и тези, които значително я подкрепят, обяви Съветът на ЕС.

Още: Великобритания с нови санкции срещу Русия

Удар по отговорните за депортирането на украински деца

"С наближаването на тъжната равносметка от две години, откакто Владимир Путин започна пълномащабната инвазия в Украйна, Европейският съюз продължава да оказва натиск върху Русия. Днес допълнително затягаме ограничителните мерки срещу руския военен и отбранителен сектор, като насочваме вниманието си към допълнителни субекти в трети държави, които доставят оборудване, както и към отговорните за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украински деца", обяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел.

Путин е издирван от съда в Хага именно заради незаконно депортиране на украински деца. Същото важи за детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова.

Още: Децата са голямата жертва на войната на Путин: Примери от Украйна и Русия (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Оставаме единни в решимостта си да смажем руската военна машина и да помогнем на Украйна да спечели законната си борба за самозащита и да възстанови своята независимост, териториална цялост и суверенитет", обяви Борел, цитиран от сайта на Съвета на ЕС.

Още: Първенство по репресии: Путин надмина Брежнев и Хрушчов, остава Сталин

Какво включва пакетът санкции?

Индивидуални списъци

ЕС реши да наложи ограничителни мерки на още 106 лица и 88 компании, отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Новите списъци, договорени днес (23 февруари), са насочени предимно към военния и отбранителния сектор и свързаните с тях лица, включително тези, които участват в доставките на оръжие от Северна Корея за Русия.

Още: Откриха компоненти от САЩ и Европа в севернокорейска ракета, изстреляна по Украйна

Санкции има и за членове на съдебната система на Русия, местни политици и лица, отговорни за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украински деца.

Като цяло - ограничителните мерки на ЕС по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, понастоящем се прилагат спрямо общо над 2000 физически и юридически лица.

Посочените лица са обект на замразяване на активите, а на гражданите и дружествата от ЕС се забранява да им предоставят средства. Освен това физическите лица са обект на забрана за пътуване, която им забранява да влизат или да преминават транзитно през териториите на ЕС.

Още: САЩ повдигнаха обвинения срещу руски олигарси

Снимка: iStock

Контрол и ограничения на вноса и износа: Удар по компании от трети страни

Съветът на ЕС добави 27 нови дружества към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в агресивната му война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността.

Някои от тези субекти се намират в трети държави - Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция. Те са участвали в заобикалянето на търговските ограничения. "Ударени" от наказателните мерки на ЕС са и руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за руския военен и промишлен комплекс.

Още: Неочакван проблем за Лавров в Бразилия: Никой не иска да зареди самолета му с гориво

Освен това с днешното решение се разширява списъкът на ограничените стоки, които биха могли да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната. Добавят се компоненти за разработване и производство на дронове.

ЕС въведе допълнителни ограничения върху износа на стоки, които допринасят по-специално за укрепването на руския промишлен капацитет - например електрически трансформатори.

Великобритания се добавя към списъка на държавите партньори, които прилагат набор от ограничителни мерки за вноса на желязо и стомана от Русия, както и набор от мерки за контрол на вноса, които са по същество еквивалентни на тези на ЕС.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Още: Отговорните да не си правят илюзии: Лондон санкционира управата на затвора, където почина Навални

Предистория

На 14 и 15 декември 2023 г. Европейският съвет прие заключения, в които отново осъди решително агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява явно нарушение на Устава на ООН. Блокът потвърди "непоколебимата си подкрепа" за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и присъщото ѝ право на самозащита срещу агресията на Русия.

Европейският съвет също така заяви, че способността на Русия да води своята агресивна война, трябва да бъде допълнително отслабена, включително чрез по-нататъшно засилване на санкциите и чрез тяхното пълно и ефективно прилагане и предотвратяване на заобикалянето им, особено за високорискови стоки. Това ще става в тясно сътрудничество с партньорите и съюзниците на блока.

На 12 февруари 2024 г. Съветът на ЕС прие решение и регламент за изясняване на задълженията на централните депозитари на ценни книжа, притежаващи активи и резерви на Централната банка на Русия, които са замразени вследствие на ограничителните мерки на ЕС.

Още: Замразени руски активи за Украйна: Правни експерти със силни мотиви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа