14 български проекта са одобрени в рамките на програмите на Европейската космическа агенция

2137
14 български проекта са одобрени в рамките на програмите на Европейската космическа агенция
Снимка: Getty Images / Guliver

Европа трябва да продължи да поддържа водеща си позиция в космическите технологии и иновации, да увеличава своя дял на световните пазари и да се възползва от възможностите, които развитието на космическата политика предоставя. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на Регионален семинар "Услуги, базирани на космически данни за развитие на регионални стратегии в цифровата икономика: Балкански и Черноморски перспективи."

Министър Караниколов поясни, че с подписването на Споразумението за Европейска кооперираща страна и участието по Плана за европейска кооперираща страна от 2015 г., България е увеличила потенциала си за развитие на МСП и е подобрила перспективите за инвестиции в космическия отрасъл. Той допълни, че до момента в изпълнение на програмата са постъпили общо 34 проектни предложения, от които са одобрени общо 14 проекта, съобщиха от Министерството на икономиката.

Караниколов: 80,8 млн. евро са турските инвестиции в България през 2017 г.

Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема ...

"От първата тръжна процедура на ЕКА за България са изпълнени 5 проекта, а от втората одобрените проекти са 9, които към момента са на етап договаряне. Третата тръжна процедура за България беше отворена на 12 февруари 2018 г. и приключи на 13 април 2018 г. като очакванията са броят на одобрените проектни предложения да бъде увеличен", изтъкна Караниколов.

Икономическият министър заяви, че проектите, разработени в рамките на програмите на Европейската космическа агенция, демонстрират възможности за подкрепа на политиките за син растеж, земеделие, управление на водите и сигурност и стабилност. По думите му космическите услуги и дейности допринасят значително за развитието на цифровата икономика чрез предоставяне на новаторски услуги и големи обеми от данни.

"Българското председателство на Съвета на ЕС полага необходимите усилия за продължаване на дебата за бъдещето на европейската космическа политика, като успехът на водещите Европейски програми „Коперник“, „Галилео“ и „ЕГНОС“, тяхната приемственост и развитие са от съществено значение за осигуряване на стратегическа независимост на ЕС", подчерта Караниколов. Той допълни, че разглежда събитието като етап от съвместните действия на ангажимент за все по-широк и активен дебат за бъдещето на европейската космическа политика.

Това е първото по рода си събитие, което се провежда в България вследствие на съвместната работа на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Министерство на икономиката. Семинарът се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз, благодарение на подкрепата на Европейската асоциация на дружествата за дистанционно наблюдение и Българската академия на науките.

150 са язовирите в страната в по-тежко състояние

Язовирите, които са в по-тежко състояние, са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com