X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

АЕЦ "Козлодуй" договори ремонтите за 2021 година, най-вече с фирми на Ковачки

1055
АЕЦ "Козлодуй" договори ремонтите за 2021 година, най-вече с фирми на Ковачки
Снимка: БГНЕС
Договори по две от трите обособени позиции за ремонти през тази година на обща стойност 48 млн. лв. без ДДС подписа АЕЦ „Козлодуй“. Ремонтите са планови за 2021-ва по основното и спомагателно оборудване, както и по системите на 5-ти и 6-ти ядрени енергийни блокове.

Първата позиция е за дейности, свързани с управление на ресурса и продължаване срока на експлоатация, изпълнение на коригиращи мероприятия и изменения на проекта за оборудване и системи на двата блока, важни за безопасността и за производството на електрическа и топлинна енергия - като реакторно, турбинно, генераторно оборудване, системите за безопасност и др. Спечелена е от „Атоменергоремонт“ АД с оферта за почти 36 млн. лв. без ДДС. Действителен собственик на дружеството е Борис Методиев чрез едноличното си „Бултрейд Корпорейшън" ЕООД, свързано с Христо Ковачки. Факт е, че на същия адрес, на който е фирмата „Бултрейд Корпорейшън“, има регистрирани и фирми на Христо Ковачки, като например „Лимтрейдинг“ ЕООД, пенсионно-осигурително дружество „Топлина“ АД, „Нова Деница“ АД и заличената преди три години „Бос“ ЕООД.

Започна плановият ремонт в АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" днес започна плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа. Планира се ремонтните дейности да продължат д...

За да изпълни поетите ангажименти, фирмата ще ползва услугите на петима подизпълнители с по 2% дял от дейностите– „Евро старс“ ООД, „Хидак“ ЕООД, „Енпро консулт“ ООД, „Монтажи КО“ ЕООД, „Мега ЕЛ“ ЕООД.  

Третата позиция е за поддържане надеждността на оборудване и тръбопроводи, спомагателни ремонтни дейности и дейности за подобряване условията на експлоатация на двата блока. С оферта от 6,7 млн. лв. без ДДС тя е спечелена от консорциум „Атом Инженеринг, състоящ се от фирмите „Атомстрой“ ООД – Козлодуй, и „Еско Инженерин“" АД – София.Подизпълнители на консорциума обаче са „Атоменергоремонт“ АД (40%), „Енергомонтаж-МК“ ЕООД (10%) и „Монтажи КО“ ЕООД (10%)

Втората позиция – за поддържане надеждността на оборудване и тръбопроводи, е обект на обжалване. За изпълнител е определена фирмата „КМС“ (бивша „Космос“) ЕООД. Нейната оферта е за близо 5,4 млн. лева, като подизпълнители ще ѝ бъдат отново „Атоменергоремонт“АД (с 49%), „Енергомонтаж-МК“ ЕООД (3%), Електро Пуск“ ООД (1,5%), „Еско Инженеринг“ АД (5%) и „Бултест и Ко“ ООД (0,5%).

Конкурентът на „КМС“ в надпреварата – консорциум „Дитсманн – МБС“ обжалва избора пред Комисията за защита на конкуренцията.   По оплакването на отстранения участник е образувано производство, чрез което се спират по-нататъшните действия на възложителя. АЕЦ „Козлодуй“ обаче поиска предварително изпълнение на решението за избор и КЗК го допусна.   Мотивите за това са няколко.

104,2 млн. лева ще е охраната на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“

104,2 млн. лева с ДДС ще струва охраната на ядрените съоръжения, ядрения материал и радиоактивните вещества в АЕЦ „Козлодуй&ldquo...

С планираните през 2021 г. ремонтни дейности по основното и спомагателното оборудване се цели не само удължаване срока на експлоатация на енергоблоковете, но и осигуряване на най-високо ниво на ядрена безопасност, радиационна защита и опазване на околната среда при производството на електроенергия, съобразено със съвременните стандарти и добри международни практики.

Според възложителя включените в обема на обособената позиция дейности е невъзможно да се изпълнят извън планирания планов годишен ремонт, тъй като могат да се извършват само при неработещ ядрен блок. Неизвършването им с продължителност около 40 дни ще постави под въпрос безопасната експлоатация на ядрените мощности и ще препятства нормалното им функциониране.

В крайна сметка Антимонополната комисия допусна предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител по изключение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, включително такива, свързани с отбраната и сигурността, или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или труднопоправима вреда.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com