АИКБ: Икономиката ще расте повече, ако се реши проблемът с кадрите

1970
АИКБ: Икономиката ще расте повече, ако се реши проблемът с кадрите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Растежът на българската икономика през 2018 г. може да бъде и повече от очакваните 3.9% и да достигне 4.2%, ако правителството адекватно насочи усилия за решаване на проблема с липсата на квалифицирана и производителна работна ръка. Това смята Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), според която недостигът на кадри се очертава като основен проблем, възпиращ бизнеса да увеличава производството и износа.

Затова работодателската организация препоръчва в бюджета за идната година да бъдат планирани по-големи разходи и по-мащабни мерки за квалификация и за включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработните българи. Друга ефективна мярка за бързо справяне с проблема с липсата на кадри е улесняване на вноса на работници от страни извън ЕС, смятат от АИКБ.

Рунд пореден: АИКБ обвини синдикални лидери в лъжа

С призив да спрат да лъжат към синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов, но по-остро и по-конкретно към председателя на КН...

Анкета сред членовете на работодателската организация показва, че 61% от тях очакват продажбите им да нараснат през 2018 г., пише в. "Сега". Само една трета от фирмите обаче планират инвестиции догодина и причината за тази пасивност е продължаващото "вмешателство" от страна на държавата по отношение на доходите в частния сектор. Резкият скок на най-ниското месечно възнаграждение от 460 на 510 лв. от 1 януари 2018 г., както и повсеместното увеличение на минималните осигурителни доходи с близо 4% намалява конкурентоспособността на българските компании и дори крие рискове от декапитализацията им. Затова АИКБ настоява да се пристъпи към двустранно договаряне на минимални работни заплати по браншове между фирмите и синдикатите, както и да се премахне добавката за прослужено време - т.нар. класове. Други техни предложения са да се ускори темпът на нарастване на пенсионната възраст и за мъжете, и за жените, да се премахне платеният отпуск по време на майчинство, както и плащането на първите три дни от болничния от работодателя.

Бизнес организацията настоява още новият бюджет да не се планира с дефицит, като за целта се заложат по-високи приходи, а разходите за издръжка на администрацията се оптимизират. АИКБ са и против вдигането на заплатите в сектор "Сигурност" и на разходите за отбрана. Завишаването на инвестициите в образованието не трябва да е само за вдигане на заплатите на учителите, а и за професионално обучение, приложни научни изследвания и държавни стипендии за ученици и студенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика