X
 
 

Андронов: Хората теглят кредити, защото се чувстват сигурни

930 0
Андронов: Хората теглят кредити, защото се чувстват сигурни
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова
Българите държат около 55 млрд. лева в банките, а фирмите – около 23-24 млрд. лв. Парите се увеличават бързо, а основното финансиране на банките се осигурява точно от гражданите. Това заяви пред bTV председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

Заради ниските лихви и усещането за сигурност потребителските кредити растат с 20%, а ипотечните - с 16%. И едните, и другите са по около 12 млрд. лв. През тази година кредитите растат с най-бързи темпове от началото на кризата.

Петър Андронов: Идва краят на ниските лихви

"Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде." Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банки...

Това показва стабилност, което си личи и от ниските нива на безработица. Хората имат работа и се чувстват сигурни, а това ги стимулира да вземат повече заеми, обясни Андронов.

Лихвите по кредитите остават ниски, защото зависят от цената на финансирането, която в момента е почти нулева и е пряко следствие от лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ). Заради ниската инфлация валутната институция не дава признаци, че ще ги променя.

Не сме в рецесия, а има забавяне в ръста на икономическия растеж. Икономиките ще растат по-бавно от настоящите 2-3-4%, което е нормална част от икономическия цикъл. Но това все пак е растеж, обясни Андронов.

Затова и лихвите ще останат ниски и ЕЦБ няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да стимулира потреблението и инвестициите.

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция за още

За рекордно ниски лихви по кредити съобщава вестник "Сега". За покупка на ново жилище някои банки вече отпускат ипотека под 3%, а потре...

Какви са рисковете от ниските лихви и какво ще стане с банковите такси, прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...