X
 
 

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор на тунела под Шипка

797 2
АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор на тунела под Шипка
Снимка: iStock/Guliver
Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) започна тръжната процедура за избор на изпълнител на строителния надзор при изграждането на тунела под връх Шипка. Стойността на обществената поръчка е 6 243 600 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е 13 април 2020 година.

Поръчката за строителството на тунела беше открита през октомври м. г. с индикативната стойност 267,2 млн. лв. без ДДС и срок за изпълнение близо 3 години и половина. Оферти могат да се подават до 9 април 2020 -а.

Стартира обществена поръчка за тунела под Шипка 

Тръжна процедура за избор на изпълнител на тунела под Шипка стартира Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Стойността на об...

Проектът включва изграждането на участък с дължина 10,5 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под Шипка ще е с дължина 3,2 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 армирани насипа, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и др.

Съоръжението ще се намира на 1 км западно от прохода „Шипка“ и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,50 м и два тротоара по 0,85 м.

Предвижда се проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ да бъде предложен за финансиране от бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и през него ще се преминава през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва, са Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Китайци имат интерес да строят тунела под Шипка и магистралата Русе - Велико Търново

Китайският конгломерат „СИТИК Констракшън“ проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагист...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    Стратегически важно съоръжение с ключово значение за свързаността на Северна и Южна България. За съжаление без магистрални габарити.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    НАЙ-СЕТНЕ ТУНЕЛ ПОД ШИПКА! БРАВО!!!