Аврамова: В следващия програмен период няма да има „бели петна“ на картата, недокоснати от еврофинансиране

2468
Аврамова: В следващия програмен период няма да има „бели петна“ на картата, недокоснати от еврофинансиране
Снимка: Анита Чолакова

В следващия програмен период ще има много по-голяма свобода на инвестициите и тази свобода ще даде възможност да няма бели петна на картата, които да не са докоснати от европейско финансиране, заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя дойде в областния град за откриването на новата спортна зала до Математическата гимназия „Васил Левски“, която се намира в кв. Райково. В събитието взеха участие депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител на Смолян Недялко Славов и др.

А учениците на елитната гимназия, която наскоро отбелязва 100-годишнината си, за първи път влязоха днес в новия физкултурен салон под звука на каба гайди. 

Инвестицията е осигурено по оперативна програма „Региони в растеж“ от община Смолян. Тя е на стойност 3,3 млн. лв. Вложението е за изграждане на спортната зала, за обновяване, саниране  и обзавеждане на училището и за многофункционална спортна площадка.

Изпълнението им е част от проекта  "Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян" на обща стойност 6,6 млн. лв., по който са ремонтирани дворни пространства, спортни площадки на три училища, реконструирана е изцяло и една детска градина.  

По думите на министър Аврамова в следващия програмен период общините, бизнесът и областните администрации “ще могат да разсъждават малко по-освободено“, защото там вече средствата няма да бъдат така строго профилирани както като в настоящия - за конкретни въздействия в определена зона.

Тя каза, че строителната програма на общините и на МРРБ е мащабна.

Петя Аврамова призна: Магистрала "Тракия" е отесняла

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това обяви от парлам...

„Догодина България ще бъде пак една голяма строителна площадка и се надявам да не се спекулира с обжалването, защото това губи време, води по някой път и до загуба на средства“, подчерта тя пред журналисти.

Аврамова уточни, че за област Смолян средствата в този програмен период по ОП „Региони в растеж“ са 45 млн. лв.,  а община Смолян успешно изпълнява своите проекти.

На журналистически въпрос за коментарите, че автомагистрала Хемус се строи вече 45 години и още продължава Аврамова отговори: „Хубавото е, че продължава строителството на АМ "Хемус". Тези дни ще бъдат открити новите десет километра от Ябланица до Боаза. Работи се в участъка Буховци - Белокопитово. Ще стартират и мощни строителни дейности в участък 1 и 3 между Боаза и разклона за Русе и Велико Търново. Там вече имаме изпълнител. Продължаваме с отчуждителни процедури, проектиране. Така, че 2024 г. да имаме изцяло нова магистрала от София до Варна. Северна България го заслужава“.

Тя обяви, че подкрепя стратегическия проект на Смолянска област за ГКПП „Рудозем – Ксанти“. За изграждане на пункта вече има избран изпълнител от областната администрация. Подписан е договор, но е нужно да се осигури държавното съфинансиране. Част от финансирането за него е по програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция.

Аврамова поздрави областния управител Недялко Славов за всичките усилия  в продължение на четири години в подготовка и провеждане на множество процедури, последните от които за строителство и надзор, за да се стигне до реално изпълнение на този важен за региона граничен пункт.   

Пускането на тол системата може пак да се отложи

Има риск тол системата, която премиерът Бойко Борисов обяви за "печатница на пари", да не тръгне и догодина. В същото време правителств...

“Очаквам правителството да вземе решение за съфинансирането, което трябва да бъде осигурено“, каза Аврамова.

На въпрос дали ще има договори за зимно поддържане в страната, предвид дългите обжалвания министърът увери, че до избора на нов изпълнител дейностите ще се изпълняват от досегашните фирми, като ще им се удължат договорите.

„Така, че няма да оставим нито един град, нито един път да не бъде почистен в зимния период“, подчерта тя.   

Регионалният министър заяви също, че от началото на следващата година ще започне трайното укрепване на голямото свлачище между Смолян и Мадан, край село Тикале.

„По това свлачище са изпълнени аварийните дейности. Сега се подготвят документи и ще се възложи проектиране и изпълнението на строителните дейности като инженеринг. Така, че да може 2020 г. още самото начало, да стартират строителните дейности и да укрепим трайно свлачището“, каза Аврамова.
Индикативната стойност за трайното му укрепване е над 5,7 млн. лв.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика