X
 
 

БДЖ спешно купува 30 вагона, ремонтира 10 локомотива за 19,9 млн. лева

1802 0
БДЖ спешно купува 30 вагона, ремонтира 10 локомотива за 19,9 млн. лева
Снимка: iStock/Guliver
Спешна поръчка за доставка на 30 пътнически вагона за междурелсие 1435 мм, използвани в конвенционалната железопътна система на ЕС обяви БДЖ – Пътнически превози. Срокът за получаването на оферти е 15 дена, става ясно от обявлението.

До 12 от вагоните трябва да са второкласни, 5 отново второкласни, но с отделение за велосипеди и до 13 смесени – първа и втора класа. Прогнозната стойност на поръчката е 2 264 850 лв. с ДДС.

Към 9-ти септември 2019 г. обвръзката на всички категории влакове се осъществява с 263 технически изправни вагона в съставите на влаковете. Съгласно плана за композиране на влаковете са необходими 296 вагона в техните състави, т.е. има недостиг на около 30 вагона.

Точно това налага незабавно осигуряване на 30 вагона, които да решат по спешност недостига на вагони за експлоатация. Бързото осигуряване на вагони ще доведе до покриване на Графика за движение на влаковете и осигуряване на плана за композиране на влаковете, се сочи в документацията на обществената поръчка.

Техническите и експлоатационните характеристики на основната част от пътническия вагонен парк не отговарят на съвременните изисквания за комфорт и безопасност при пътуване (блокировки на страничните врати, вакуумни тоалетни, информационна система и др.).

За постигането на изискванията е необходим капитален ремонт и модернизация, което е свързано със значителни финансови средства и продължителен период на извършването им.

Доставката е нужна заради всичко това плюс невъзможност от допълнително натоварване капацитета на външни ремонтни предприятия и поделенията на „БДЖ - ПП” ЕООД, за да се компенсира недостигът на пътнически вагони, а и ограничен финансов ресурс.

Паралелно с тази БДЖ пусна и друга поръчка за извършване на капитален ремонт и преустройство на 10 електрически локомотива. Прогнозната стойност на ремонтите е 19 885 539 лв. с ДДС.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители