Без компенсации за мрежовите оператори, цените на тока още ще растат, алармират от EVN България

3314
Без компенсации за мрежовите оператори, цените на тока още ще растат, алармират от EVN България
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За проблем, който изпитват в момента всички мрежови оператори и който има опасност да стане бреме и за крайните потребители на ток алармираха от EVN България. "В регулираните цени на мрежовите оператори цената, по която те закупуват енергията за технологичен разход е в размер на 131.26 лв., а реално в момента цената е 3 – 4 пъти по-висока, тя все още не е отразена в тарифите и това акумулира сериозен дефицит, който би трябвало да се компенсира в следващия ценови период", заяви пред журналисти Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.  Тя предупреди, че това е голям разход, който ако не се компенсира сега, би натоварил сериозно тарифите на всички крайни клиенти следващата година.

"Прогнозният дефицит на компанията до края на годината ще е над 60 млн. лв. В момента фючърсите за ноември са над 490 лв., а за декември – 500 лв. Средната ни прогнозна цена е, че ще имаме три пъти по-висока цена до края на ценовия период от тази, която е одобрена от регулатора", посочи още Калина Трифонова.

ЕVN България и БДЗП стартират най-големия проект по Черноморието ни за защита на птиците

Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дадоха официален старт на проекта LIFE Safe G...

Има механизми мрежовите компании да бъдат компенсирани за този по-висок разход за закупуване на енергията си – било чрез директни договаряния през борсата, през използване на средствата за въглеродни емисии, чрез данъчни механизми", категорична е Трифонова. Тя отбеляза, че ЕК е одобрила препоръки, предвиждащи различни възможности, включително намаляване на ДДС. Решаването на проблема според  Трифонова е въпрос на разговори с правителството и регулатора.

Според Калина Трифонова не е необходимо да се чакат законодателни промени.  "Антикризисна мярка, когато засяга всички крайни клиенти, каквито са клиентите на мрежовите оператори не е недопустима държавна помощ, точно обратното - именно ЕК каза, че мярката трябва да бъде насочена към крайните клиенти, към битовите потребители, а едно такова директно компенсиране на технологичния разход на мрежовите оператори е именно мярка при крайните клиенти, при всеки битов потребител, малък и среден бизнес", посочи Калина Трифонова.

Тя не се ангажира с прогноза за поскъпването на тока за битовите потребители и коментира, че и тяхното компенсиране е въпрос на дискусия с регулатора как това увеличение да бъде компенсирано чрез други механизми.

"Битовите потребители имат регулирани цени и не са засегнати от високите цени на борсата, но при тях натискът би бил от мрежовата компонента, която може да се овладее точно чрез компенсирането й", добави зам.-председателят на борда на EVN България.

Рекорден брой стажанти в EVN България през 2021 г.

От началото на юли 2021 г. EVN България организира за 16-та поредна година стажантска програма „Младежи с бъдеще“. Тя е нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика