Бивши служители на КТБ: Синдиците правят коледни подаръци

7580
Бивши служители на КТБ: Синдиците правят коледни подаръци
Снимка: БГНЕС

Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това твърдят в писмо до медиите бившият изпълнителен директор на КТБ АД Георги Христов и бившият началник на отдел "Кредитиране" в трезора Георги Зяпков. Те са сигнализирали институциите за редица нередности при вземанията.

Обявата за коледните търгове е публикувана от Кристи Маринова (бел. ред. - за която в началото на годината излезе информация, че правосъдното министерство не я е допуснало на изпит за синдик) и Ангел Донов – синдици на КТБ, а самите търгове са с тайно наддаване, в два дни - 14-ти и 15-ти декември. Синдиците на фалиралата КТБ пуснаха над 40 търга, на които се предлага имуществото на банката. До момента няма информация за протичането им и за постигнатите "цели", но анализът на първоначалните цифри е фрапиращ, смятат доскорошните служители на фалиралата КТБ. Чрез тези търгове се продължава безнаказаното и безконтролно ограбване на масата на несъстоятелността на КТБ след затварянето ѝ през юни 2014 година, сигурни са бившите мениджъри в КТБ.

Възражения

В сигналът си до министъра на финансите Владислав Горанов, до всеки един от членовете на Управителните съвети на Фонда за гарантиране на влоговете и БНБ, до Асоциацията на банките в България и до самите синдици на КТБ, бившите администратори на КТБ пишат:

"На 04.12.17 г. синдиците на КТБ АД за пръв път публично обявиха търгове за продажба на кредитни експозиции. Запознавайки се детайлно с условията на търговете, с изложената информация относно предлаганите на търга на 15.12.2017 г. вземания, както и с притежаваната от нас информация относно кредитните отношения – същността и обезпечеността им, бихме искали да ви информираме за редица неблагоприятни обстоятелства, които ще доведат до директно ощетяване масата на несъстоятелността, в случай че бъдат осъществени тези продажби на посочените вземания на банката по този начин, който е предвиден в обявените търгове. Става ясно, че случайно или не синдиците не посочват в нито един от случаите какъв е размерът на задълженията на кредитополучателите към датата на публикуване на обявата. Липсва основната информация относно продаваното вземане, тоест какво всъщност евентуалният купувач ще купува на търг.

Освен това срокът за запознаване с документите е твърде кратък – 4 работни дни. Този срок е твърде недостатъчен, като се има предвид, че се продават кредитни експозиции за десетки милиони лв.

Люба Кулезич: Цветан Василев искаше да свали Борисов заради нетърпим рекет

Цветан Василев искаше да свали първото правителство на Бойко Борисов, защото положението от гледна точка "рекет” беше нетърпимо. ...

Липсва каквато и да е информация за активите, които всеки един от кредитополучателите притежава. Както е добре известно, съгласно чл. 133 от Закона за задълженията и договорите, цялото имущество на длъжника служи за обезпечение на задълженията му пред неговите кредитори. Този, който евентуално купи едно от посочените продавани вземания на банката, основно ще го интересува какви активи притежава неговият  длъжник“.

Почти 788 млн. се продават с начална тръжна цена под 7% от стойността им, казват Христов и Зяпков. И представят таблица с конкретните суми за 25-те вземания, в която данните за първоначалните тръжни суми са съпоставени с размера на вземанията, обявени в списък за некоректните длъжници, публикуван през февруари 2017 г. от синдиците на банката:

Някои от дружествата са свързани по един или друг начин, както с депутата от ДПС Делян Пеевски, така и с основния свидетел (и групата около него) на прокуратурата по Мегаделото "КТБ" Бисер Лазов, сигурни са Христов и Зяпков. И добавят, че за тези дружества има множество сигнали и данни за нередности със сделките им що се отнася до отделни техни активи.

Георги Христов и Георги Зяпков се спират в сигнала си в конкретика на 10 от търговете като, позовавайки се на публична информация, призовават институциите да предприемат мерки и да спрат този фрапиращ начин на ощетяване на масата на несъстоятелността на банката.

"Горните констатации ни карат да си мислим, че целта на синдиците не е да се акумулира максимално голям поток от потенциални купувачи, за да се търсят по-високи цени, а точно обратното. Гореизложеното далеч не е най-фрапиращото, за което искаме да сигнализираме. Според нас има реална възможност за събиране на по-големи суми от посочените кредитополучатели, отколкото началните тръжни цени, определени от синдиците.

Синдиците на КТБ пуснаха търгове като за Коледа с имуществото на банката

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са пуснали над 40 търга, на които се предлага имуществото на банката. В "пр...

Самите оценки на вземанията, които се цитират, както и корекционния коефициент, който се прилага като редукция на тези липсващи оценки (кой ги е възложил и изготвил, как са приети и от кого), за да се получат като начална тръжна цена някои наистина странни и направо абсурдни начални цени на търговете, твърдят Христов и Зяпков. Например, за някои от длъжниците, чиито вземания на КТБ-АД се продават, няма образувани дела за несъстоятелност от страна на КТБ АД. Едно такова образувано производство би дало възможност от кредитор и/или синдик да се развалят редица сделки, ако такива са извършени и с тях се увреждат кредитори на несъстоятелното лице, с които кредитополучателите са се разпоредили със свои активи след 20.06.2014 г. /датата на поставяне на КТБ-АД под особен надзор от БНБ/, казват бившите ръководители в банката.

Според тях, продавайки едно такова вземане, всъщност КТБ, бидейки кредитор на същото дружество и по други кредитни отношения, губи възможността да влияе върху евентуалната несъстоятелност за в бъдеще, защото губи инструментариума и тежестта на част от своите вземания, които продава на "тези абсурдни търгове". Спрямо други длъжници, банката е подала молба за обявяването им в несъстоятелност, такова производство е открито, но в обявленията за търговете на вземания няма информация дали синдиците на съответните дружества са предприели всички необходими действия са събиране и осребряване на имуществото на кредитополучателите, включително и за завеждане на отменителни искове и такива за отмяна на разпореждания в съмнителните периоди и при хипотезите на Търговския закон, добавят Христов и Зяпков.

"Имайте предвид, че при евентуална осъществена продажба на някоя от 25-те кредитните експозиции, самата КТБ губи абсолютно всякакви възможност за бъдещи действия спрямо кредитополучателите, вземанията от които са предмет на продажбата", предупреждават бившите ръководители в КТБ. "Абсолютно сме убедени, че не са изчерпани всички възможности, дадени по закон на синдиците на КТБ, за попълване на масата на несъстоятелността от събиране на вземанията на банката от 25-те кредитополучателя. Сегашното, неясно как инициирано, абсолютно спешно, без нужна информация, при занижени и направо смехотворни начални цени, търгово производство навежда на заключението, че тези търгове са нагласени да бъдат проведени и спечелени от точно определени лица и/или длъжници, ползвайки формално несвързани с тях евентуални наддавачи в търговете", посочват още бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов и бившият началник на „Кредитиране“ във фалираната банка Георги Зяпков.

По думите им, фрапиращите случаи са свързани със следните дружества:

- „БЪЛГЕРИЪН УАЙН ЕНД СПИРИТС“ АД;

- „СЛИВЕНСКИ ТЕРИТОРИАЛЕН КАДАСТЪР“ ЕООД;

Прокурор: Пеевски не е обвиняем за КТБ? Путин и Обама също не са!

В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господи...

- „ТРАНСТРЕЙДИНГ“ ЕООД;

- „КРИТИЕ“ ООД;

- „СНЕЖИН 2003” ЕООД;

-„ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ” АД;

- „ДИВАЛ 59” ЕООД;

- „СИ ДИ ДИВЕЛОПМЪНТС” АД;

Дълго чаканият старт на делото "КТБ" се провали

Процесуални пречки спънаха старта на делото за аферата "КТБ", предаде репортер на Actualno.com. Делото се гледа под номер 2209/2017, а ...

-„ИЗДАТЕЛСКО ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА“ АД;

- „СЪН СИТИ 03“ АД.

Два показателни примера според подателите на сигнала

„ИЗДАТЕЛСКО ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА“ АД, където задълженията по два договора за кредит са в размер на 68 155 000 лв. и се продават с начална тръжна цена от 182 025 лв. или 0,26 % от дълга.

Както стана дума по-горе, дружеството е собственик на имот на бул. “Цариградско шосе“ – терен от 40 дка, както и 100 % дялово участие в капитала на „Родина Тауър“ ЕООД, което дружество пък е собственик на недостроената сграда на ИПК, приватизирана през юни 2013 г., заедно с прилежащия терен от 15 дка, също на бул. “Цариградско шосе“.

В обявлението си за търга, синдиците посочват, че за обезпечаване на тези вземания е учредена само една ипотека в полза на КТБ - на 02.06.2014 г. върху собствения имот от 40 дка на бул. "Цариградско шосе", като същевременно пропускат да отбележат, че на същата дата – 02.06.2014 г. и на следващия ден – 03.06.2014 г. са учредени още две ипотеки в полза на банката – този път от собственика и ипотекарен длъжник „Родина Тауър“ ЕООД върху собствен имот - сградата на ИПК, заедно с прилежащ терен от 15 дка, също на бул. “Цариградско шосе“ № 113а.

Зам.-главен прокурор не знае дали правосъдно споразумение със Сърбия ще помогне за КТБ

Имало е среща между главния прокурор на България и този на Сърбия, на която е подписано споразумение за сътрудничество. Това заяви зам....

Става ясно, че ипотеката върху 40 дка на Цариградско шосе е трета по ред, но се пропуска отново да се отбележи, че предходните ипотеки, учредени през 2011 г., също са в полза на КТБ. Същевременно обаче, тези две предходни ипотеки върху 40 дка на бул. “Цариградско шосе“ обезпечават вземания на КТБ към други кредитополучатели – „Инвестмънт Проджектс“ АД и „Риъл Естейт Проджектс" АД.

"Защо синдиците на банката продават само вземането, обезпечено с третата ипотека терена от 40 дка? Какво се случва с експозициите, обезпечени с предходните две ипотеки? Това са въпроси, които всеки бъдещ инвеститор би си задал. Липсващата информация сочи, че явно този интересуващ се инвеститор, който знае цялата история – вече знае, че търгът се прави за него", казват подателите на сигнала.

Другият пример е с дружеството ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ” АД, което има дълг по кредит за около 129 400 000 лв. Началната му цена е 1 577 010 лв. или 1,22% от вземането.

Активите на дружеството, които същото притежава към 30.06.2014 г. са в размер на около 260 000 000 лв. „Интегрирани пътни системи“ АД е обявено в несъстоятелност с начална дата на неплатежоспособност 25.06.2014 г. Синдиците на банката продават вземане за 1,2% от размера му или за сумата от 1 577 000 лв.

През октомври 2014 г. (след датата на неплатежоспособността - бел. ред.) дружеството продава свои недвижими имоти в различни селища от страната, за обща стойност от около 3 500 000 лв.

"Нямаме информация дали синдиците на КТБ са предприели действия за разваляне на тези сделки, нито пък самият синдик на „Интегрирани пътни системи“ АД. Във всички случаи, предвид датата на неплатежоспособността, влиянието на основния кредитор в лицето на КТБ и номинирания или определяем от нея синдик на дружеството, дават инструментаруим за оспорване и обявяване на редица сделки и разпореждания с активи за недействителни или за тяхното разваляне", пишат в сигнала администраторите на фалиралата банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика