Бизнесът: Висшисти не ни трябват особено много

4770
Бизнесът: Висшисти не ни трябват особено много
Снимка: БГНЕС

Българската икономика трябва да получава млади специалисти, които да остават в България. Това заяви каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. Работодателската организация подписа споразумение за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство.

По думите на Домусчиев на бизнеса вече са нужни не толкова хора с висше образование, които завършват университета на 26 или 27-годишна възраст, а специалисти със средно образование.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев посочи, че бизнесът и висшите училища ще поискат от държавата да е законово регламентирано работодателските организации да си поръчват обучение в определени специалности. 

Бизнесът с предложение да се върнат разпределенията за работа на студенти

Връщане на практиката с разпределения за работа на студентите предлагат от бизнеса. Младежите, които са се обучавали по държавна поръ...

По думите на проф. Стати Статев е редно студентите, които заминават за чужбина след като завършат образованието си, да връщат парите за своето обучение.

"Става въпрос за даване на една сигурност на нашите деца, че те, като завършат, ще останат да работят в България. Защото една част от младите хора отиват да учат в чужбина не защото нашето образование е лошо, а защото не се виждат реализирани в България. И отиваме от другата страна - не става въпрос за крепостно право, всеки е свободен да избира пътя си. Но след като си приел държавата да субсидира обучението ти в рамките на 20-30-50 000 лева и след това решиш да заминеш на работа в чужбина, добре, за какво ще го направиш? Естествено, за повече пари. Бъди тогава достатъчно добър да върнеш тези пари, които държавата е похарчила за теб, за да ги похарчи за друг, който е решил да остане в България", каза Статев, цитиран от Дарик.

Кирил Домусчиев заяви, че липсата на кадри в бизнеса се засилва. "На нас висшисти чак толкова много не ни трябват, но няма шлосери, няма механици, даже шофьори сега се оплакват в транспортния сектор, че няма, при положение че заплатите на международните шофьори са стигнали вече до 4000 лева, което не е никак малка заплата за българските стандарти. Но няма дори шофьори. Какво да говорим за средни специалисти в заводите за биотехнологии, химия или така нататък. Няма ги тези хора", каза той.

Промени, които да улеснят връзките образование-бизнес, ще бъдат представени пред законодателната власт до края на годината, категоричен е Домусчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика