БНБ с нови мерки за реформа на банковия сектор

3988
БНБ с нови мерки за реформа на банковия сектор
Снимка: БГНЕС

На проведено днес (8 април) заседание Управителният съвет на БНБ разгледа напредъка по Плана за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година.

От БНБ обявиха, че планират да създадат вътрешен консултативен съвет по изготвянето и прилагането на надзорни мерки в банковия сектор. Централната банка възнамерява да увеличи и инспекционните екипи за банковия сектор, става ясно от мерките, заложени в плана. Именно вътрешната организация на управление "Банков надзор" беше посочена на 5 октомври от БНБ като слабост, заради която няма достатъчно качество на контролната дейност върху банките. Затова всяка година ще се извършва и вътрешен одит за спазването на правилата и процедурите за надзорната дейност. Резултатите от проверката ще се отчитат пред Управителния съвет на БНБ.

БНБ с нов директор по защита на информацията

От 1 април за директор на дирекция "Банкова сигурност и защита на класифицираната информация" е назначен Николай Рачев, досегашен начал...

Планът в подробности

Реформирането и развитието на банковия надзор са основен приоритет в частта за незабавните мерки от програмата за управление на БНБ. Това е мотивирано както с необходимостта от адекватен отговор на кризата с КТБ, която разкри сериозни слабости в надзорната функция на БНБ, така и с реализирането на целта за привеждане на надзорни практики във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г.

Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор“ и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка.

Анализът и оценките показват, че степента на съответствие на нашите надзорни практики с Базелските принципи е незадоволителна. От общо 29-те критерия по 9 е констатирано съответствие, по 12 – съответствие в голяма степен, и по 8 – несъответствие в голяма степен, пише в документа.

Елица Николова е назначена от президента в УС на БНБ

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Елица Николова за член на Управителния съвет на Българската народна банка, на основание чл. 9...

Планът предвижда да се създаде нова дирекция „Преструктуриране на банки“ извън управление „Банков надзор“, както и конкретизиране на изискванията и процесите на изготвяне и одобряване на планове за възстановяване. Подчертава се и необходимостта от установяване на правила и процедури за предприемане на мерки за ранна намеса. С промени в закона се предлага БНБ да може да освобождава не само на членове на ръководни и надзорни органи на банки, но и ръководен персонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика